Фирмите се пренасочват към по-малки кредити

През последната година (измерено от април 2009 до април 2010 г. вкл.) кредитните навици на малките фирми са се променили в полза на по-малки по размер заеми, сочи проучване на пазара, направено от “УниКредит Булбанк“ и обявено във вторник.

За периода процентът на фирмите, които са избрали да изтеглят заем с размер до 10 хил. лв. е нараснал с 10 пункта – от 21.8% на 32.1% от всички, нуждаещи се от заем фирми. Увеличение има и при процента на тези бизнеси, избрали банково финансиране с размер между 10 и 50 хил. лв. Това означава, че общо 2/3 от всички малки фирми избират са теглят кредит до 50 хил. лв., допълват от финансовата институция.

Тя също така обяви, че пуска кредити при преференциални лихви и с отговор до 2 дни за малките фирми до края на ноември. По-добрите условия, при които бизнеса ще може да получава финансиране, са в рамките на четири месечен промоционален период.

Така микро и малките фирми ще могат да ползват заеми за своите оборотни и инвестиционни нужди при нива между 7-11% годишна лихва за еврови кредити и между 8 – 12% за левови.

Освен това, от банката се ангажират всеки клиент да получава предварително, а в някои случаи и окончателно становище по искането си за кредит до 2 работни дни след предоставяне на всички документи.

“От опит знаем, че малките фирми ценят най-много ясния и точен отговор, когато търсят кредит – да или не. На това залагаме - бързина, яснота и коректност”, казва Любомир Пунчев, директор Банкиране на дребно и член на УС на “УниКредит Булбанк“.

Споделяне

Още от Бизнес