Фискален бон оскъпява кафето от автомат с 50%

Данъчните готвят промени за отчитането на оборотите на вендинг сектора, но не казват какви

Фискален бон оскъпява кафето от автомат с 50%

С фискален бон кафето от автомат ще поскъпне най-малко с 50%, а повечето машини за храни ще изчезнат. Това показват разчетите на вендинг сектора, ако се въведе изискването на данъчната агенция за монтиране на фискални устройства в машините за храни и напитки.

До края на март 2012 г. около 400 000 търговци трябва да имат 24-часова онлайн връзка с данъчните, в противен случай са заплашени от санкции и затваряне на обектите. Към момента това са направили над 90 000 търговци, като в последните дни дневно се връзват по няколко хиляди, каза Росен Бъчваров, говорител на Националната агенция за приходите (НАП).

 

Към момента собствениците на такива автомати не са задължени да монтират фискални устройства в машините си. Промяна при всички положения ще има, но каква точно ще бъде все още не е ясно, каза Бъчваров. Не може да си позволим цял сектор да остане без контрол на оборота, допълни говорителят на НАП.

 

Браншът прогнозира фалит на фирми

 

Освен че драстично ще поскъпнат цените на кафето и напитките, въвеждането на новото изискване ще доведе до закриване на работни места и фалит на много фирми от малкия и среден бизнес, каза Стойко Петков, председател на Българската вендинг асоциация и управител на фирма "Енко Вендинг".

 

По думите му това от своя страна ще доведе до намаляване на приходите в бюджета и увеличаване на осигурителната тежест за държавата. Сивият сектор също ще се увеличи, смятат от асоциацията.

 

По неофициални данни на организацията автоматите за кафе и сандвичи в цялата страна са около 15 хиляди. В момента тече тяхната регистрация в Агенцията по храните. По-голямата част от машините са втора употреба, като цените им се движат от 1500 до 3000 лв. Новите автомати за храни и напитки са от 5000 до 8000 лв.

 

Около 60 са големите фирми в бранша, които имат между 50 и 250 машини. Около 750 души обслужват автоматите, като на човек средно се падат между 20 – 30 машини. В данните не са включени физическите лица, които имат по една или две кафе машини.

 

Между 200 и 300 лв. е средният месечен оборот на една машина, като печалбата е между 15 и 50 лв. Причината за ниските обороти и приходи е засилената конкуренция в бранша и кризата, която е свила маржа на печалбата, обясниха от асоциацията. Не може да си позволим да държим високи цени в машините, защото хората ще отидат до най-близкия магазин, обясни Иван Попов, управител на "България вендинг сървисиз".

 

Най-големите разходи за компаниите са плащането на наема за поставянето на машината. Рекордът е 786 лв. месечно за един квадрат в столичната АГ-болница "Света София" (бивша "Тина Киркова").

 

Обслужват се интересите на мобилни оператори и на търговци на касови апарати

 

Въвеждането на изискването на монтиране на фискален касов апарат във всеки автомат ще обслужи единствено интересите на търговците на фискални устройства и на мобилните оператори, смятат от асоциацията.

 

Някои от новите изисквания пък са направо абсурдни, като въвеждането на работно време на автомата, защото той работи денонощно.

 

Изискването за водене на касова книга за всяко фискално устройство предполага всеки служител, обслужващ вендинг автомат, да има квалификация на касиер – счетоводител, смятат от бранша.

 

Честата промяна на адреса на разполагане на вендинг автоматите би предположила непрекъсната префискализация на фискалните устройства, което са допълнителни разходи, смятат от асоциацията.

 

НАП: Не може да разчитаме на честната им дума

 

Как точно ще се осъществи дистанционната връзка между вендинг автомата данъчните от НАП все още не могат да кажат. Причината е, че не е готов анализът за сектора. Той ще даде отговор доколко е сива тази търговия , какви са оборотите, колко души работят и какъв ще е фискалният ефект. Едва когато има еднозначен отговор на тях ще се реши как точно да стане връзката, обясни Росен Бачваров.

 

Следващата седмица данъчните и вендинг сектора ще имат среща, на която ще търсят оптимално решение на въпроса и за двете страни.

 

Промени ще има при всички положения, защото не може да си позволим цял сектор да остане без контрол, каза говорителят на НАП.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?