"Фискалният контрол" на НАП вече ще спира и цистерните с гориво

"Фискалният контрол" на НАП вече ще спира и цистерните с гориво

Специализираното звено на НАП "Фискален контрол" вече ще спира и цистерните с гориво, след като със заповед на финансовия министър Владислав Горанов всички видове бензин, газьол, керосин и тежки горива влязоха в списъка на стоките с висок фискален риск, става ясно от документа, публикуван на сайта на финансовото министерство.

Според анализ на ведомството на Владислав Горанов от началото на 2015 г. около 1/3 от пазара на горива у нас е в сивия сектор. Статистиката на МФ прави този извод, въпреки че през 2011 г. касовите апарати на бензиностанциите бяха свързани с НАП чрез онлайн връзка, а от 2013 г. бе въведен контрол върху целия процес, свързан с доставките и движението на течните горива. От 2016 г. пък търговците на горива бяха задължени да внасят обезпечение, ако месечните им доставки са над 25 000 лв.

Списъкът на стоки с висок фискален риск бе въведен в началото на 2014 г. В началото в него влизаха плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, олио и др. Оттогава насам звеното "Фискален контрол" на НАП може да спира камиони, превозващи такива стоки, и да прави внезапни проверки с цел да се предотвратяват данъчни измами. Сега в правомощията на звеното влизат и горивата.

С помощта на мобилни екипи рисковите стоки се следят на територията на цялата страна - от влизането им през граничните пунктове до крайния получател. Когато дадена стока попадне в списъка с висок фискален риск, проверяващите могат да спират превозни средства на специални пунктове или на местата, където стоките се разтоварват.

Споделяне

Още от Бизнес