Фискалният резерв - на срочни депозити в БНБ при по-висока доходност

Фискалният резерв -  на срочни депозити в БНБ при по-висока доходност

Свободните средства от фискалния резерв ще бъдат влагани на срочни депозити в Българската народна банка (БНБ) за получаване на по-висока доходност, съобщиха от Министерството на финансите. За това са се разбрали министерството и централната банка след серия разговори, стана ясно в понеделник.

Според оценките на министерството към 31 януари тази година фискалният резерв е 7 млрд. лв., включително 1.3 млрд. лв. на фонда за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система.

От тях от 1 февруари около 5.8 млрд. лв. се преструктурират в депозити с различна срочност, което в крайна сметка ще даде около 8-10 млн. лв. годишен приход от лихви на министерството.

От тези пари около 1.3 млрд. лв. ще са седмични депозити, 3.9 млрд. лв. месечни депозити; 0.3 млрд. лв. двумесечни депозити и 0.3 млрд. лв. - овърнайт (еднодневни).

Досега фискалният резерв отлежаваше в БНБ при нулева доходност.

През октомври миналата година финансовият министър Симеон Дянков предложи част от фискалния резерв да бъде извадена от БНБ и да бъде вложена на депозити в търговски банки с цел получаване на доходност. Идеята срещна остра негативна реакция и премиерът Борисов побърза да обяви, че резервът няма да излиза от БНБ.

Основните възражения бяха продиктувани от опасения, че може да възникне риск за парите. Самият Дянков тогава се аргументира, че и при предишното правителство на Сергей Станишев са правени операции с резерва и пари от него са вадени за наливане на ликвидност в търговски банки.

В понеделник станаха известни и резултатите от аукциона за продажба на вътрешния пазар на ДЦК в евро с падеж две години и половина. Средно претеглената доходност на аукциона е била 3.43%.

Според зам.-финансовия министър Ани Михайлова очакванията на министерството за интереса и постигнатата доходност са били многократно надхвърлени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?