Фискалният резерв е 11.1 млрд. лева към края на март

Фискалният резерв е 11.1 млрд. лева към края на март

Фискалният резерв към края на първото тримесечие е 11,1 млрд. лева, сочи касовото изпълнение на държавния бюджет за първото тримесечие на 2015 година, което беше одобрено в сряда от правителството. Данните вече бяха изнесени от Министерството на финансите.

Към края на март има излишък в размер на 257.1 млн. лв. (0,3% от прогнозния БВП). Той се формира от превишения на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 156.2 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 100.9 млн. лева.

Спрямо края на март 2014 г. бюджетната позиция се подобрява с 1.4% от БВП. По-високите приходи продължават да бъдат основният фактор за подобрението на бюджетното салдо, докато разходите се развиват съобразно заложеното във фискалната рамка. Темпът на нарастване на приходите изпреварва значително темпа на нарастване на разходите, което води и до отчетеното подобрение в бюджетното салдо, сочи отчетът.

"Тези данни доказват категорично, че политиката, която води правителството, допринася за подобрение в бюджетното салдо. Радостен съм, че успяваме едновременно да строим големи инфраструктурни проекти, да помагаме на пенсионерите и социално слабите, да повишим приходите и да спестяваме", написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук по повод отчета за изпълнението на бюджета за тримесечието.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?