Менда Стоянова:

Фискалният резерв е намалял с 1.2 млрд. лв. от декември досега, но парите ще бъдат компенсирани

Опозицията се опасява, че сегашният кабинет ще пресуши Сребърния фонд

Фискалният резерв на страната в момента е 3.8 млрд. лева, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ), опровергавайки твърденията, че резервът е по-малко от 2.8 млрд. лева и се връщаме към ситуацията от 1997 година.
 
От края на декември фискалният резерв е намалял с 1.2 млрд. лева, но това са авансови плащания за земеделските стопани и по външния дълг, които ще бъдат компенсирани през следващите месеци, обясни Стоянова в неделя пред БНР.

При приключването на финансовата 2011 г. вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че в резерва има 5 млрд. лева.

Бившите министри от НДСВ Милен Велчев и Николай Василев алармираха през седмицата, че правителството е изпаднало в неплатежоспособност и ситуацията напомня за времето на кабинета "Виденов".

Депутатът от БСП и бивш финансов министър Пламен Орешарски направи сметка, че за последните две години и половина резервът е намалял с 3-4 млрд. лева.

"Когато останете без резерв, рисковият компонент на фискалната позиция става много висока и малки сътресения са в състояние да обърнат гладкото функциониране на икономическата система. За последните 2 години и половина вътрешният дълг се е увеличил с 2 милиарда, а резервът е намалял с между 3 и 4 милиарда, общо между 5 и 6 милиарда е похарчило правителството на ГЕРБ напълно безцелно, да финансира текущи разходи, а не някакви специални антикризисни програми, и според мен това е голямата беда", заяви Пламен Орешарски пред БНР.
 

Икономиката продължава да върви надолу, резервите намаляват, дългът расте. Ето това е основанието, което колегите от НДСВ са ползвали за тревожните констатации, добави той.

Макар че външният ни дълг е много малък дял от БВП, може да стане така, че да не можем да си обслужваме външния дълг, заяви лидерът на НДСВ Христина Христова. Тя отбеляза, че "никое правителство не е имало този разкош и този лукс с такива готови сухи пари, каквито това правителство имаше с фискалния резерв, 8 милиарда".

По другата дискутирана в последните седмици тема - за Сребърния фонд - председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че държавните ценни книжа са най-добрият вариант за постигане на по-висока доходност на средствата от него. Постигнатите по този начин доходи могат да бъдат използвани за частично погасяване на външния дълг през януари 2013 г., смята тя.

Орешарски обаче опонира, че сегашното правителство ще вземе кредит от Сребърния фонд и ще го похарчи, а следващите правителства трябва да го възстановяват.

"Това означава Сребърният фонд да бъде инвестиран в държавни ценни книжа. Мигом тези пари ще бъдат похарчени за обслужване на външния дълг и ще изчезнат, и след 5 или 10 години, зависи колко дълги са тези ценни книжа, каква е продължителността им, някой друг ще трябва да ги възстановява", коментира бившият финансов министър.

По закон парите от Сребърния фонд могат да се инвестират в седем инструмента, а сега се инвестират само в един - депозит в БНБ, коментира Иван Нейков, бивш социален министър в кабинета "Костов" и бивш общински съветник в София.

"В резултат на което имаме за всичките години на съществуването, на тези натрупани 2 милиарда, имаме приходи около 40 милиона от лихвите на депозитите, а имаме през този период с натрупване инфлация 28 процента. Тоест ние вече в резултат на управлението, което имаме досега, сме загубили, горе-долу една четвърт от парите", коментира Иван Нейков.

Този начин на управление е най-безрисков за тези, които управляват фонда, но отговорността ни вече е пред хората, които ще ползват парите след 30-35 години. Ако продължим по този начин, целият Сребърен фонд ще си е заминал заради инфлацията, каза Иван Нейков и запита риторично: "Какво ще им отговорим тогава на хората, къде отидоха парите?"

Управлението трябва да бъде по-добро, но в никакъв случай да не се допуска 70%, както се предлага сега от финансовия министър, настоя лидерът на КНСБ Пламен Димитров.


"Сребърният фонд е част от фискалния резерв на страната. Знаем, че приблизително в него има около 1.8 млрд. лева, средства, които, ако мога така да се изразя, не се управляват от държавата, т.е. за свои нужди тя не може да управлява тези средства. Управлението е по закон. То е едно консервативно управление. И сега изведнъж чуваме, че Сребърният фонд може да стане купувач на държавни ценни нижа. Един вид държавата да купи от самата себе си", коментира Христина Христова, която е бивш социален министър от кабинета "Сакскобургготски".

"Даже за Сребърния фонд имаме информация от миналата седмица, че първите 100 милиона вече са взети и са похарчени. Наистина това не бива да се случва, просто трябва да се засили неговото управление, но в нерискови инвестиционни дейности", допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес