Фискалният резерв поема спрените от ЕК плащания по европроекти

Според Златанова правителството нямало проблем с еврофондове, плащало сметката на ГЕРБ

Фискалният резерв поема спрените от ЕК плащания по европроекти

Правителството няма проблем с управлението на европейските фондове, спрените от Брюксел пари са заради кабинетът на ГЕРБ, чиято сметка сега ще се плати от фискалния резерв. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова и финансовия министър Петър Чобанов в сряда след заседанието на кабинета.

 

Тогава осем министри и вицепремиерът Златанова рапортуваха един по един пред медиите, че са свели до минимум риска от загуба на евросредства в края на годината и няма опасност да им бъдат спрени парите от еврофондовете.

 

Офанзивата беше предприета след огласяването на серия от тревожни писма на Европейската комисия, според които управляващите не предприемат адекватни мерки по отношение управлението на еврофондовете. Първата наказателна мярка на Брюксел беше със спирането на плащанията по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) миналия петък. От началото на седмицата пък се разбра, че Брюксел настоява за подобряване на работата на Агенцията по заетостта в противен случай плаши с спиране на фондовете след 2014 г. по "Човешки ресурси". Проблеми има и по Програмата за развитие на селските райони, по която за 10 месеца са платени едва 90 млн. евро и така до края на годината ударно трябва да се разплатят още 286 млн. евро.

 

Въпреки че още от лятото Златанова обяснява как в края на годината ще загубим между 150 и 300 млн. евро сега министрите, отговорни за всяка една от европейските програми, обясняваха как са направили чудеса, за да не бъде загубено нито едно евро. Вината за сегашната ситуация беше стоварена върху предишните управляващи от ГЕРБ, като сега правителството на Пламен Орешарски им плащало сметката.

 

"През последните няколко дни сме свидетели на груби манипулации и лъжи, че правителството има проблем с усвояването на европейските средства. Нашето правителство няма проблеми с европейските програми, но съжаление ние сме тези, които трябва да платят сметката на предишното правителство", каза вицепремиерът Зинаида Златанова.

 

Тя припомни, че първа е предупредила за проблема по ОПОС още преди десетина дни, както и за земеделската програма. "Никой не знаеше и вие не бяхте осведомени, че по Програмата за развитие на селските райони са загубени безвъзвратно 39 млн. лв. през 2011 г. и 51 млн. лв. през 2012 г. Много моля, пак призовавам да работим с факти, а не да се налага Европейската комисия да опровергава бившите управляващи в свои официални изявления", каза Златанова.

 

Загубата от 100 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони всъщност е писана многократно досега, както и тревожните писма на ЕК по време на управлението на ГЕРБ относно бавните плащания по селската програма и риска от загуба на средства.

 

Спрените плащания ще стават с пари от бюджета

 

Въпреки спирането на парите от Брюксел, плащанията към общините по ОПОС не са спрени и разходите се одобряват, обясни за пореден път министърът на околната среда Искра Михайлова.

 

"Спирането на парите не се отразява на бюджета. Отразява се на консолидирания бюджет и се отразява на фискалния резерв", каза финансовият министър Петър Чобанов. По думите му се предприемат всички мерки и действия, така че ако се наложи, да се неутрализира това негативно влияние.

 

"По принцип в края на всяка година има един период от време, в който Европейската комисия престава да възстановява одобрените разходи. Това става в началото на следващата година. За съжаление, към този ефект се прибави и сегашният, но такава е ситуацията и ние се стараем да я преодоляваме", каза Чобанов.

 

Не е изключена смяната на шефката на Агенцията по заетостта

 

Управляващите все още не смеят да уволнят изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова въпреки трите писма от Брюксел, в които ЕК предупреждава, че не е доволна от начина на управление на парите от Европейския социален фонд.

 

Социалният министър Хасан Адемов заяви, че има воля да се съобрази с препоръките на ЕК, които са за подобряване на прозрачността в агенцията. Той не изключва и кадрови промени, включително отстраняване на директора Камелия Лозанова, без да се ангажира дали това ще се случи.

 

"Очевидно е, че ние трябва да направим всичко възможно, за да изпълним предварителните условия следващата оперативна програма през следващия програмен период да гарантира адекватно обслужване на бенефициенти, в това число и на работодателите. През следващия програмен период да няма каквато и да е политическа намеса в управлението на Агенцията по заетостта. Правим всичко възможно да изпълним препоръките, включително и кадровите решения, за които говорим вече няколко дни", каза Адемов.

 

По думите му рискът от загуба на средства по програма "Човешки ресурси" е "сведен към нула".

 

Без опасност за парите по селската и регионалната програми

 

Земеделският министър Димитър Греков обяви, че към момента няма опасност да се спрат плащания по Програмата за селските райони. Той се похвали, че правителството е взело решение за наддоговаряне на средствата по ПРСР с още 189 млн. лв.

 

"Това ще даде възможност на едни проекти по общините, които са в рамките на гарантираните вече проекти, да могат да бъдат усвоени. Тук вече зависи именно от общините, възможността да използват тези средства за кратък период. Това ще даде определена инерция за запазване на този темп, който досега съществува, но нямаме никакви предупреждения за спиране на програмата. Това, което се изисква от нас като мерки, ние сме ги направили, отговорили сме на Европейската комисия като екшън план, който да изпълняваме до края на годината", каза Греков.

 

По програма "Регионално развитие" не са спирани плащания, каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Разплатените тази година средства са два пъти повече, риск от загуба на пари няма, увери Терзиева.

 

Няма риск и за програмата "Транспорт", изоставането за новия програмен период е наваксано, в ход са всички приоритетни проекти, каза и министърът на транспорта Данаил Папазов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?