Fitch: Кредитният рейтинг на България може да бъде намален

Fitch: Кредитният рейтинг на България може да бъде намален

Международната рейтингова агенция "Фитч" (Fitch) възнамерява да намали рейтинга на България до т.нар. junk (присъжда се на високорискови ценни книжа), съобщи агенция Блумбърг в петък. Въпреки че страната е с най-малкия бюджетен дефицит в ЕС, външният ѝ дълг натежава над брутния вътрешен продукт и така заплашва финансовата стабилност.

Фискалната позиция на страната е силна, но тя е изправена пред рискове от страна на частния сектор, който има голям външен дълг, коментира Едуард Паркър, ръководител на отдела за рейтинги на развиващите се европейски страни към "Фитч".

В момента рейтингът на облигациите в чуждестранна валута на България, даден от агенцията, е BBB- - най-ниската инвестиционна степен. От април насам агенцията поддържа негативна перспектива пред рейтинга.

Брутният външен дълг на България към края на миналата година възлиза на 37.6 млрд. евро, или 111 на сто от БВП.

Рейтингът може да бъде намален заради все още значителния дефицит по текущата сметка и несигурността относно финансирането му и ефекта, който това ще има върху растежа, пояснява Паркър.

Освен това той е заявил, че агенцията вече очаква икономиката на България да се свие тази година при предишни прогнози да остане без промяна.

Трудна ситуация

България има население от 7.7 млн. души и 30 банки, 85% от които чуждестранни, пише Блумбърг.

Банковата система в страната е относително голяма, ако се има предвид ниските доходи на населението и голямата външна задлъжнялост, казва Паркър. В момента ситуацията с външното финансиране е тежка, което допълнително усложнява обслужването на външния дълг от частния сектор.

Кредитите в страната надвишават депозитите с една трета и банките са принудени да искат финансиране от банките майки. Те обаче са заети да описват лоши кредити и да нормализират балансите си, заради което не им остават средства за клоновете в чужбина. Това е лоша новина за България, тъй като над една втора от кредитите се теглят в евро.

Това "може да затрудни разплащанията, да се отрази на ръста на икономиката и на валутния борд и в крайна сметка да удари публичните финанси", казва Паркър.

В момента "junk" рейтинг, даден от "Фитч", имат две страни членки на ЕС – Латвия и Румъния.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?