"Фитч" може да понижи кредита на Италия с две степени до дни

Международната агенция "Фитч" Fitch може да понижи кредитния рейтинг на Италия с две степени до края на този месец, съобщи в сряда служител на компанията, цитиран от Франс прес.

"Това е един от възможните варианти", обяви служителят Алесандро Сетепани.

През декември "Фитч" – една от трите световни рейтингови агенции, съобщи, че следи отблизо шест страни от еврозоната - Белгия, Испания, Словения, Италия, Ирландия и Кипър. Техните рейтинги "са обект на повишена вероятност за понижаване в краткосрочен план", уточниха тогава от агенцията.

Очаква се наблюдението на Fitch да завърши до края на януари.

В края на миналата седмица другата рейтингова агенция от трите "големи" – "Стандард енд Пуърс" (S&P), понижи рейтинга на Франция и на Австрия от най-високия с една стъпка, а едновременно с това и на още няколко страни от еврозоната, които нямат максималния рейтинг. Стъпката бе остро критикувана от Еврокомисията, а от "Фитч" и "Мудис" обявиха, че нямат намерение засега да подлагат на преоценка рейтинга на Франция.

Същевременно от S&P обявиха, че Германия ще запази максималния си кредитен рейтинг "ААА” дори в случай на рецесия през тази година.

"Смятаме, че Германия е в сравнително силна позиция и ще оцелее при евентуална рецесия през тази година без понижение на рейтинга”, посочва Мориц Кремер, който отговаря за рейтингите на европейските страни в "Стандарт енд Пуърс", цитиран от в. "Билд”.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?