"Фитч" понижи кредитния рейтинг на Ирландия

Международната рейтингова агенция "Фитч" понижи рейтинга на Ирландия от "АА-" на "А+", съобщи Франс прес в сряда. Според агенцията причината за рязкото понижаване на рейтинга са разходите за спасяване на банковия сектор и неясните перспективи пред икономиката.

Ден по-рано и от агенция "Муудис" предупредиха, че може да намалят рейтинга на страната.

В момента Ирландия се бори с кризата в банковата система, като балансира на границата на неплатежоспособността. Планът за спасение на банките ще струва на ирландските данъкоплатци 45 млрд. евро. По този начин бюджетният дефицит през 2010 г. ще стигне 32% от БВП, което е десет пъти над изискванията в ЕС.

Ирландската икономика също отчита втора година спад. Заради краха на пазара на имоти стопанската активност в страната рязко спадна.

Ирландската банкова система вече два пъти получи многомилиардна помощ от държавата. Ситуацията беше подобрена временно заради значителния обем от нисколиквидни активи в баланса на банка Anglo Irish и на други водещи кредитни институции.

През последните две години най-големите агенции редовно понижават рейтингите на страни от еврозоната. Освен на Ирландия и рейтингите на Гърция, Португалия и Испания бяха значително понижени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?