"Фитч" прогнозира рискове пред банките в Централна и Източна Европа

"Фитч" прогнозира рискове пред банките в Централна и Източна Европа

Международната рейтингова агенция "Фитч" (Fitch) предупреди за рискове пред банките в Централна и Източна Европа. Агенцията очаква растежът на кредитите да остане слаб и през 2013 г., както и да продължи да се влошава качеството на активите на финансовите институции, пише Инвестор.бг.

"Ройтерс" разчете като мрачни перспективите пред банките в Централна и Източна Европа, очертани от "Фитч".

От рейтинговата агенция посочват, че като цяло финансовите институции в региона са стабилни, но изпитват проблеми заради кризата в еврозоната, по-слабия икономически растеж и влошаващото се качество на активите.

Агенцията предупреждава за сериозни рискове пред банките в Словения и Унгария заради слабите капиталови буфери и прогнозира, че ще се задържат неблагоприятните тенденции в България, Румъния и Хърватия, което означава, че банките са по-малко гъвкави при шокове.

Стабилната перспектива пред полските, чешките и словашките банки отразява по-доброто качество на активите и финансирането, посочва още агенцията.

"Фитч" очаква растежът на кредитите да остане слаб и през 2013 г. Според агенцията бавното възстановяване на икономиките в еврозоната не само ограничава възможностите за кредитиране в Централна и Източна Европа, но и води до отслабено търсене на кредити.

Според прогнозата качеството на активите на повечето банки от региона ще продължи да се влошава и през следващата година. Разходите за обезценка също се очаква да останат високи, дори и за банковите системи, които отчитат забавяне на ръста на необслужваните кредити.

"Фитч" предупреждава, че има вероятност да бъдат понижени рейтинги на банките, ако се стигне до намаление на оценката за държавите, в които са базирани, защото банковият рейтинг не може да бъде по-висок от рейтинга на държавата.

Споделяне

Още от Бизнес