"Фитч" свали рейтинга на Русия заради политическата несигурност в страната

Международната рейтингова агенция "Фитч" влоши прогнозата по дългосрочния кредитен рейтинг на Русия от "позитивна" на "стабилна", предадоха руските агенции в понеделник, цитирайки съобщение на "Фитч".  Нивото от "ВВВ" обаче бе потвърдено на фона на политическата несигурност в Русия и влошаващата се световна икономически прогноза.

Промяната в рейтинга означава, че в близко време "Фитч" не възнамерява да нито да го подобрява, нито да го влошава. От агенцията обясняват, че са преразгледали прогнозата си за Русия заради протестите срещу правителството и най-вече заради неяснотата как то ще реагира на недоволството след изборите за парламент на 4 декември.

"Вероятността за ръст е намаляла и балансът на рисковете най-добре се отразява в стабилна прогноза", посочва директорът на групата за суверенни рейтинги на агенцията Чарлз Севил, цитиран в съобщението.

Политическият риск, отразяващ индикаторите за лошо управление, отдавна е слабо място на Русия в сравнение с други страни, притежаващи рейтинг "ВВВ" и последните събития за пореден път подчертават ограниченията, натоварващи рисковете, свързани с руския политически модел, смятат в агенцията.

Макар руският премиер Владимир Путин да е смятан за фаворит в президентските избори на 4 март, неясно остава как властите в страната ще отвърнат на неочакваната вълна от протести, предизвикани от парламентарните избори през декември, и на промяната в политическия ландшафт. В дългосрочна перспектива развитието на демокрацията, водеща към подобряване на управлението на страната, може да бъде позитивно за руските рейтинги, но в краткосрочен план несигурността е нараснала, смятат финансовите експерти.

Това води до риск от отлив на капитали, което може да доведе до увеличение на натиска върху резервите на Централната руска банка и върху рублата. Чистият отток на частни капитали от страната през 2011 г. достигна 84 млрд. долара в сравнение с 34 млрд. долара през 2010 г., но все пак остава под отбелязания отлив на 134 млрд. долара през 2008 г., отбелязва "Фитч". Тя уточнява, че в значителна степен ускоряването на оттеглянето на капиталите в четвъртото тримесечие на миналата година се дължи на напускането на глобални инвеститори.

Друга рейтингова агенция - Standard & Poor's, също държи руския рейтинг на ниво "ВВВ" със "стабилна" прогноза, след като през есента на 2011 г. агенцията също отбеляза нарасналата политическа несигурност в страната след оставката на финансовия министър Алексей Кудрин.

Според класификацията на "Фитч", рейтинг "ВВВ" съответства на добра кредитоспособност в настоящия момент, която обаче може да се повлияе от негативна промяна в икономическата конюнктура.

Влошаването на рейтинга на Русия стана на фона на рязкото снижаване на рейтингите на девет страни от еврозоната, включително на Франция, която е една от най-силните и големи икономики в Европа.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?