Фитнес софтуерът "Страва" разкрива военни тайни

Фитнес софтуерът "Страва" разкрива военни тайни

​Софтуерът за фитнес и тренировки "Страва" (Strava) публикува карта, на която се отбелязани спортните маршрути и ежедневната активност на нейните потребители. В това число влизат американски военнослужещи от бази в Сирия и Афганистан, предаде ББС в понеделник.

Публикуваната карта илюстрира активността на множество потребители, а данните са събирани от 2015 г. до 2017 г. Те са показани под формата на следи в ярък оранжев цвят и не се отразяват в реално време. Въпреки това, такава информация може да се окаже заплаха за сигурността на много от ползвателите, както и на други лица. Сред местата, отразени на картата, са военни бази от зони на конфликт и други стратегически обекти.

Проблемът е открит благодарение на Нейтън Русер, 20-годишен австралийски студент, който изучава международна сигурност в Австралийския национален университет. Той публикува в Туитър съобщение и посочва, че ежедневните маршрути и други дейности на военния персонал стават лесно проследими, а самите обекти могат да бъдат картографирани и следени.

Фитнес тракертите се разпространени много повече в западния свят и точно по тази причина "следите", оставени от един или няколко души, се виждат много по-ясно в изолираните пространства, например около военните бази в Близкия изток. Движението на персонала се откроява много повече в страни като Сирия, Йемен, Нигер, Афганистан и Джибути.

Въпреки че много от тези обекти отдавна не са тайна и са видими на сателитни снимки, фитнес картата може да разкрие кои сгради и съоръжения се използват най-много, рутинните маршрути за охрана, както и друга чувствителна информация.

Американските бази са най-често отразени в картата на "Страва", но това в никакъв случай не е само местен проблем. Едно от изображенията показва периметъра на Хмеймим, основната руска база в Сирия, и възможните патрулни маршрути около нея.

  

Фитнес гривните и софтуера за смарт телефони позволяват изключване на следенето онлайн, но изглежда повечето потребители не се сещат да се възползват тази опция.

От американското министерство на отбраната заявиха, че "приемат тези въпроси много сериозно и продължават да анализират ситуацията, за да преценят дали е необходимо допълнително обучение или напътствия". Картата на "Страва" показва, че поне в Пентагона устройствата не се допускат или се изключват.​

  

Споделяне

Още от Свят