Фийон: Европа трябва да се откаже от санкциите срещу промяна в позицията на Москва

Франсоа Фийон, сн. БГНЕС
Европа трябва да води диалог с Русия и да се откаже от антируските санкции "срещу промяна в позицията" на Москва, по-специално по украинския въпрос. Това заяви пред радио "Европа 1" кандидатът на френската партия "Републиканците" за президентския пост Франсоа Фийон.
 
В момента Русия може да е поела курс, неприемлив в очите на Европа, но сама е отговорна за това, каза той. 
 
"Това става, защото от самото начало водехме неправилна политика към Русия, тоест отблъснахме Русия, наложихме ѝ санкции. Констатирам, че сгрешихме и не може да се каже, че не носим отговорност", каза кандидатът за президент.
 
Според него тези санкции са "втвърдили руската позиция". "Те трябва да бъдат вдигнати срещу промяна в руската позиция. Винаги съм защитавал тази идея", подчерта Фийон.
 
Сред ключовите проблеми тук остава конфликтът в Украйна и в интерес на ЕС е да съдейства за възможно най-скорошното му уреждане, добави той. 
 
"Трябва да говорим с Русия, защото не бива да се допуска ЕС да се разпада, г-н Тръмп да изолира САЩ, Китай да ни ограбва в търговски план и на всичко отгоре да влизаме в конфликт с Русия", допълни Фийон. 
 
Кандидат-президентът заяви днес, че е жертва на "преследване" и обвини журналистите, че "се ровят в боклука" му - след разкрития в печата, че е получил от дарител два луксозни костюма, съобщи Франс прес.
 
"Днес съм мишена на толкова атаки, че не мога да не отбележа, че става дума за преследване", заяви Фийон, призован в сряда в следствието, където може да му бъдат повдигнати обвинения за фиктивно назначаване на членове на семейството.
 
"Всеки ден слизат с едно стъпало по-надолу, нахлувайки в личния ми живот", констатира той. "Защо? Защо ли стотици, десетки при всяко положение журналисти ровят в кофите за боклук, захващайки се с моите костюми, утре с моите ризи, а защо не и с долните ми гащи?", запита бившият премиер.
 
Вестник "Журнал дю диманш" писа вчера, че богат приятел на Фийон му купил два луксозни костюма на обща стойност 13 000 евро. "Благодетелят" уточнява, че подписал чек за тях на 20 февруари. Изданието твърди също, че шикозната модна къща "Арнис" получила в брой близо 35 500 евро от сметката от общо 48 500 евро, която Фийон натрупал към нея от 2012 г. 
"Това естествено не е точно", коментира тази сутрин Фийон.
 
Запитан за предстоящия разпит по случая с назначенията на негови роднини, разкритията за които свалиха рейтинга му, кандидатът отново заяви, че дори да бъде обвинен, това няма да промени нищо в неговата кампания. "Няма да се огъна и да оттегля кандидатурата си по заповед на онези, които превръщат правосъдието в инструмент", каза той.
Споделяне

Още от Европа