Фийон каза, че няма да се остави да го уплашат заради обвиненията срещу съпругата му

Франсоа Фийон

Кандидатът на френската десница за президент Франсоа Фийон заяви, че няма да се остави да го сплашват, визирайки обвиненията за фиктивни длъжности, които е заемала неговата съпруга Пенелони Фийон, предаде Франс прес.

"Извървял съм дълъг път и няма да могат да ме сплашат", каза Фийон пред хиляди симпатизанти, събрали се в Париж.

Той призова съпругата му да бъде оставена извън политическите дебати.

Неговата дискретна половинка, която винаги се е описвала като домакиня, е заподозряна, че е получила 500 000 евро заплати като парламентарна сътрудничка на съпруга си, а също и като служителка в литературно списание. Франсоа Фийон твърди, че тези длъжности не са били фиктивни и каза, че ще предостави всички необходими документи в подкрепа на твърденията си. По случая е започнало разследване. Вече бяха призовани свидетели и беше извършен обиск.

"Смятат, че са ни провалили, смятат, че са ни сломили, но вие сте тук и сте над 15 000 души", каза пред участниците на митинга Фийон, а те започнаха да скандират "Фийон президент!" и "Ще спечелим!".

"Те не са се прицелили толкова в моята личност, колкото в една висша идея за Франция, чийто полет искат да прекършат", допълни Фийон, визирайки онези, които отправиха обвиненията срещу съпругата му.

Той на шега каза, че е дебелокож и че нищо не може да го накърни.

След това Фийон представи програмата си пред участниците в митинга. Той каза, че ще увеличи пенсиите, които са под 1000 евро месечно с над 300 евро. Фийон обеща и намаляване на данъците върху заплатите, което ще е от полза за работниците. Програмата на Фийон обаче предвижда сериозно орязване на държавните разходи и е критикувана дори от негови съпартийци, отбелязва Ройтерс.

Той допълни, че страната му никога няма да стане васал на друга държава и каза, че американците са приятели и съюзници на Франция.

"Време е Европа да се пробуди и да стане могъща сила, независима и суверенна", каза Фийон и допълни, че ако трябва да избира лозунг за предизборната си кампания, той ще е "Свободна Франция".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?