Фийон обвини президента Оланд, че е замесен в заговор срещу него

Франсоа Фийон, сн. ЕПА/БГНЕС

Кандидатът за президент на Франция Франсоа Фийон обвини президента Франсоа Оланд, че е замесен в правителствен заговор за изтичане в медиите на уронващи престижа му информации, с цел да се подкопаят шансовете му да бъде избран на най-високия държавен пост, предаде Ройтерс.

Рейтингът на консерватора Фийон, който преди бе фаворит в социологическите проучвания, се срина заради предполагаеми фиктивни назначения на негови роднини.

"Има вестници, които получават документи 48 часа след като са били иззети при обиски, например от офиса ми в Националното събрание. Кой им дава тези документи? Държавните служби", каза той в интервю за телевизия Франс 2.

На въпрос дали политици или правосъдната система дават одобрението си за това, Фийон каза: "Ще стигна много по-далеч. Обвинявам президента на републиката."

В отговор на най-новите обвинения на кандидата на десницата за Елисейския дворец, президентството съобщи, че Оланд "осъжда твърдо неверните твърдения на Фийон". "Изпълнителната власт никога не се е намесвала в никакви съдебни процедури и винаги стриктно е спазвала независимостта на съдебната власт“, се казва в съобщението.

Самият Оланд разкритикува недостойното и безотговорно според него поведение на кандидата на десницата. Не желая да се връщам към изборните дебати, не съм кандидат, но трябва да се поддържа известно достойнство, отговорност. Според мен г-н Фийон сега или прекалява, или пада под необходимото ниво, каза Оланд пред радио "Франсенфо".

По-рано тази седмица Фийон каза, че целта на предполагаемата кампания с изтичането на информация в медиите цели да неутрализира кандидатурата му на президентските избори, които ще се проведат в два тура през април и май.

Шейсет и три годишният бивш премиер изглеждаше в идеални позиции да върне властта в лоното на десноцентристите след пет години управление на Френската социалистическа партия.

В края на януари обаче се появиха медийни информации, според които той е плащал на съпругата си Пенелоп и двете им деца хиляди евро държавни пари за работа, която може би не са вършили. Сега обаче срещу него има официално образувано разследване на магистрати по подозрение за присвояване на държавни средства.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?