Фийон подаде жалба срещу изданието, което го обвини във фиктивни назначения

Франсоа Фийон, сн. ЕПА/БГНЕС

Франсоа Фийон - кандидатът на десницата, отпаднал на първия тур на френските президентски избори - е подал жалба срещу вестника, който беше в основата на появилите се в разгара на предизборната кампания разкрития за предполагаеми фиктивни назначения на негови роднини, казаха за Франс прес от обкръжението му.

Според седмичника "Канар аншене", срещу който е жалбата, тя се основава на член от френския изборен закон, санкциониращ разпространяването на фалшиви новини, способни да повлияят на вота.

В края на януари "Канар аншене" разкри, че съпругата на Фийон, Пенелоп, е получавала в течение на няколко години възнаграждения като парламентарен сътрудник на съпруга си или негов заместник - обществени средства, възлизащи на неколкостотин хиляди евро. През март френското правосъдие повдигна на семейство Фийон обвинение за злоупотреба с обществени средства.

Според съдебен източник парижката прокуратура е започнала следствие въз основа на жалбата на Франсоа Фийон във връзка със статия, публикувана в средата на април - 10 дни преди първия тур на президентските избори, в която отново се говори за предполагаемите фиктивни назначения на жена му.

В броя, който излиза днес, "Канар аншене" посочва, че един от главните редактори и един от журналистите в седмичника ще бъдат разпитани от полицията на 11 май във връзка с жалбата.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?