Фийон, Тръмп, Сирия: всичко се нарежда идеално за Путин

Фийон, Тръмп, Сирия: всичко се нарежда идеално за Путин

Изолиран до неотдавна на международната сцена, Владимир Путин сякаш обра джакпота през ноември, след като няколко избори бяха спечелени от русофили в Европа и Съединените щати, пише агенция Франс прес в анализ от Москва.

Кремъл ще се опита да осребри тези събития, смятат руски политолози, цитирани от агенцията.

На 8 ноември Доналд Тръмп, който не крие симпатиите си към руския президент, спечели Белия дом и обеща да изгради "силни отношения" с Москва. По-малко от седмица по-късно за президенти на България и Молдова бяха избраните проруски настроените Румен Радев и Игор Додон.

В неделя във Франция десницата излъчи за кандидат за президент на изборите през 2017 г. бившия премиер Франсоа Фийон, който се обяви за сближаване с Москва, също като водачката на крайната десница Марин льо Пен, която сипе похвали към Владимир Путин.

След като в САЩ и Европа бяха избрани лидери, които заговориха за сближаване с Москва, Владимир Путин заема все по-централно място в дебатите, разтърсващи Запада в началото на 21-и век. Според Мария Липман, експерт в центъра Карнеги в Москва, тази промяна е резултат от една отдавна водена политика, на която той бере плодовете сега.

"Ако Владимир Путин става все по-популярен, това е защото хората са все по-силно привлечени от лидери, които се обявяват против системата", разклатена от множество политически и икономически кризи, обяснява Липман.

Макар че името му е в устата на всички, руският президент измина дълъг път: през март 2014 г., след анексията на украинския Кримски полуостров от Москва, той бе заклеймен и Русия бе наказана със серия европейски и американски санкции. След това, през септември 2015 г., с началото на военните операции в подкрепа на сирийската армия, критиките срещу него се засилиха: Русия бе обвинена от редица западни страни, че е съучастник във военни престъпления в Алепо.

Изправен срещу Русия, Брюксел - един от невралгичните центрове на властта на международната сцена - понесе тежък удар: през юни британците гласуваха за излизане от Европейския съюз, отслабен от възхода на популистките движения.

От другата страна на Атлантика поредица провали на американската външна политика подкопаха авторитета на Вашингтон в света, както в случая със Сирия, където Москва пое инициативата.

Това бе добре дошло за Владимир Путин, който изведнъж се оказа надеждна алтернатива на Вашингтон и Брюксел, анализира руският политолог Константин Калачев. Според него Владимир Путин е харесван, защото се представя като обикновен човек, който умее да управлява риска и може да накара САЩ да се огънат.

"Цената, която плати руското население, за да заеме Путин тази позиция на силата в международните дела, е гигантска: жизненият стандарт се срина" заради американските и европейските санкции срещу Москва, напомня Липман. Затова приоритетът ще бъде да се осребрят новите симпатии сред управляващите елити, за да се постигне отменяне на санкциите, добавя тя.

Правдоподобен сценарий: Доналд Тръмп, двама кандидати за президентските избори във Франция - Франсоа Фийон и Марин льо Пен, без да забравяме България, Унгария, Чехия Словакия - са за отменяне на санкциите, пише АФП.

Срещу Владимир Путин обаче все още е изправена германската канцлерка Ангела Меркел, която ще се кандидатира на изборите през 2017 г. и е против руските бомбардировки срещу Алепо.

Кремъл трябва да се разбере и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган - въпреки затоплянето на отношенията, Анкара продължава да подкрепя бунтовниците.

Въпреки това по сирийския проблем Владимир Путин вече е големият печеливш: той успя да наложи възгледа, че изборът се свежда до Башар Асад или групировката "Ислямска държава", коментира Липман, цитирана от АФП. "Тази позиция в преговорите вече е почти непоклатима", добавя тя.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?