Физиците откриха претендент за ролята на божествената частица

Физиците откриха претендент за ролята на божествената частица

Физиците откриха нова елементарна частица. Параметрите на частицата са идентични с параметрите на хипотетичния бозон – Хигс, но засега не се говори за откриване на този бозон. Според самите физици предстоят още много проверки. Предполагаемата маса на новата частица е малко над 125 гигаелектронволта, се казва в съобщение, публикувана на сайта на ЦЕРН.

 

Новите резултати бяха обявени по време на открития семинар, който се проведе в сряда в ЦЕРН. Докладът беше представен от двете групи учени, работещи с детекторите Atlas и CMS. Те регистрират елементарните частици, образуващи се по време на сблъсъка на сноповете протони в Големия адронен колайдер.

 

По думите на Джо Инкандела, представител на CMS, учените от неговата група, в която влизат 3 600 души, са анализирали данните по пет възможни сценария за разпад на хипотетичния бозон – Хигс. Първите два сценария са дали много силен статистически сигнал за маса около 125 гигаелектронволта.

 

Трите други сценария обаче развалят статистиката, тъй като не потвърждават резултатите на първите два, което пречи на категоричното обявяване на откритието.

 

Фабиола Джианоти, която оглавява групата Atlas, пък представи данни, събрани само от два канала (сценария). Получената от учените статистическа значимост дава на новата частица статут на откритие. Показателят за маса на Atlas обаче е малко по-различен – около 126 гигаелектронволта. В заключение Джианоти каза: ‟На енергиите 126 гигаелектронволта можем да изучим новата частица много подробно. Благодарим ти, Природа!“.

 

Така физиците заключиха, че е открита нова частица. При това те подчертават, че резултатите са предварителни и е необходимо да се установят нейните нови свойства. Те могат да се окажат различни от предсказаните свойства на бозоните на Хигс, тъй като съществуват няколко варианта на теорията, като в някои тях се допуска съществуването на повече от един бозон-Хигс.

 

Бозон-Хигс е хипотетична частица, квант от полето Хигс, отговорна за наличието на маса в другите елементарни частици. Това е последната недостигаща частица от Стандартния модел – теорията, описваща взаимодействието в микросвета.

Споделяне

Още по темата

Още от