Флашките по границите за леките коли отпадат до края на годината

До края на годината ще отпадне необходимостта пътниците, пресичащи границите на България, да пренасят USB-устройства (флашки) от гише на гише. Това заяви в понеделник директорът на граничната полиция главен комисар Красимир Петров, който посети модернизирания граничен пункт между България и Сърбия "Калотина".

Флашките отпадат за леките автомобили, но остават за товарните и за леки коли от държави извън ЕС.

Използването им сега се налага заради системата "единен фиш", въведена миналата година в ГКПП у нас, която прави възможно заплащане на такси и глоби на едно място в банков офис след преминаването през целия процес на граничния контрол.

МВР изключи от компютърната мрежа на ГКПП гишето на паспортно-визовия граничен контрол от съображения за сигурност на информацията и данните трябваше да се пренасят чрез външно устройство.

Отпадането на единния фиш за граждани на страните-членки е изискване на ЕС.

Продажбата на винетни стикери пък ще бъде изнесена извън територията на граничните пунктове, поясни Петров.

Също до края на тази година ще бъдат оборудвани нови автоматизирани места за работа с биометрични данни и електронни документи на територията на българските гранични пунктове.

В планираните кабини за работа с биометрични данни ще има скенери, сравняващи буквената, цифровата и графичната информация, както и камери, сравняващи лицето на пътуващия със снимката от личната му карта.

Състоянието за граничните пунктове е определящо за чувството, че си в ЕС или някъде другаде, каза министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. Така той оправда похарчените над 1 млн. лева за модернизацията на ГКПП Калотина.

"За нашите съседи от Западните Балкани е ясно, че в момента ЕС започва от тук", каза Василев.

Калотина вече разполага с 16 дка преасфалтирано шосе, дизелов двигател, гарантиращ 24-часово захранване, както и два огромни флага на България и ЕС, издигнати на височина 40 м.

Споделяне

Още от България