Флашмоб събра от депутати защитници на АЕЦ "Белене" едва 5.05 лв. за централата

Депутатът от БСП Михаил Миков бе сред приканените да дарят за АЕЦ "Белене"

Едва пет лева и пет стотинки събра каузата за изграждане на АЕЦ "Белене" от депутати, които защитават ядрения проект, по време на провел се в четвъртък сутринта пред парламента флашмоб. Акцията бе организирана от Инициативен комитет "Беля НЕ“ и младежката структура на ЕНП, които искаха да дадат възможност на депутатите-инициатори на референдума в полза на АЕЦ "Белене“ да покажат на практика увереността си в доходността на ядрената централа и да "инвестира" лични пари в нея.

 

Участници в акцията, сложили си "лицата" на бившия премиер Сергей Станишев, президента Георги Първанов и на бившия енергиен министър Румен Овчаров подложиха шапки пред депутатите от БСП и "Атака" да подкрепят финансово думите на Овчаров, че при вложени само 6 млрд. евро, България ще спечели 200 млрд. евро от централата.

 

"Думите и подписите трябва да бъдат следвани от дела и личен пример, така както лично всеки български гражданин ще обеднее с хиляди левове за направата на тази централа“, коментира Анатоли Асенов, член на комитет "Беля НЕ“. В края на акцията се установи, че заделените вложения в АЕЦ "Белене" са само 5.05 лв.

 

Сумата ще бъде описана в протокол и дарена на Националната електрическа компания по банков път, в качеството ѝ на фирма-партньор на "Атомстройекспорт“, съобщиха организаторите на флашмоба.

 

Според тях, драстичното разминаване между думи и дела, и недоверието в проекта от страна на БСП подсказват, че останалата сума до 22 млрд. над дарените 5.05 лв.. се очаква да бъде събрана от българския народ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?