"Флотилията на свободата"

"Флотилията на свободата" включва шест кораба, наети от пропалестински организации за транспортирането на хуманитарна помощ за ивицата Газа.

Конвоят включва флагмана "Мави Мармара", превозващ около 600 души, два кораба с хуманитарна помощ и три други по-малки кораба. Три от тях плават под турско знаме, два са регистрирани в Гърция и един в САЩ. Седми кораб с водоизместимост 1200 тона, кръстен на американската активистка Рейчъл Кори, която бе смазана от булдозер през 2003 г. в Газа, е потеглил от Ирландия, за да се присъедини към конвоя, уточнява Франс прес.

Организатори на флотилията са "Коалиция на флотилията на свободата", която включва движението "Свободна Газа", Европейска кампания за прекратяване на блокадата на Газа, неправителствената турска Организация за човешки права и

свободи, организацията за световен мир "Пердана", гръцката и шведската неправителствена организация "Кораб за Газа" и Международния комитет за вдигането на блокадата над Газа.

Общо повече от 700 души участват в експедицията, повечето от които са членове на международни неправителствени организации, активисти от различни националности и религии. Представени са петдесет националности, но половината от пътниците са турци. Редица политически и религиозни личности, евродепутати, писатели и журналисти също пътуват с флотилията. Сред тях е бившият гръцки католически архиепископ на Ерусалим Хиларион Капучи, лидерът на организацията Ислямско движение в Израел Раед Салах и кореспондентът на сателитната арабска телевизия Ал Джазира Абас Насер.

Според организаторите, корабите превозват около 10 000 тона хуманитарна помощ, в това число медицински материали, храна, облекло, сглобяеми къщи, детски площадки за игра, училищни принадлежности и железни и циментови колове.

Конвоят трябва да достави товара на населението на Газа от 1.5 милиона души, от които 80 процента зависят от международната помощ, заради строгото израелско ембарго, наложено след като Хамас взе властта в Газа през юни 2007 г.

Пет конвоя от този тип акостираха в Газа след началото на кампанията през август 2008 г. и три други бяха спрени от израелските сили. За разлика от предишните пет, които бяха по-скоро символични, конвоят, който потегли вчера от Кипър е първият, който превозва значителна хуманитарна помощ и има международен характер.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят