Фолклендските острови потвърдиха принадлежността си към Великобритания

Фолклендските острови потвърдиха принадлежността си към Великобритания

Жителите на Фолклендските острови гласуваха със съкрушително мнозинство от 99,8 на сто да бъде запазен статутът на отвъдморска територия на Великобритания, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

От подадените 1517 валидни гласа само три отговориха с не на въпроса: "Искате ли Фолклендските острови да запазят сегашния политически статут на отвъдморска територия на Обединеното кралство"? Един глас е недействителен.

Целта на референдума бе да се покаже на света, че самоопределението на жителите на Фолклендите трябва да се зачита при всякакви разговори за бъдещето на отдалечените острови в Южния Атлантик. Аржентина ги нарича Малвински острови и ги смята за своя национална територия, отнета ѝ от британците преди 180 години.

От общо 1650 души с право на глас в референдума са участвали 92 на сто. Международният наблюдател Хуан Хенао каза, че процесът е протекъл напълно нормално.

Населението на островите - общо 2563 души проявиха предпочитанията си преди референдума, като развяваха британското знаме и се обличаха в неговите цветове - червено, бяло и синьо.

На Фолклендите живеят семейства, които са обработвали земята от девет поколения.

Британският премиер Дейвид Камерън писа във в. "Сън" в неделя, че "докато фолклендците искат да останат британски, ние ще сме винаги там, за да ги защитаваме. Имат думата ми за това", подчерта Камерън.

В референдума не бяха предложени алтернативи като пълна независимост или някаква форма на политическо обвързване с Аржентина. Правителството на островите заяви, че ако мнозинството от хората отвърнат на въпроса на референдума с не, ще се обмислят алтернативи за втори референдум в бъдеще.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят