Фолксваген, Дженерал Мотърс и Тойота са изхарчили през последните 3 години 67 млрд. долара за нови модели

Тримата водещи производители на автомобили в Европа, Америка и Азия - Фолксваген, Дженерал Мотърс и Тойота Мотър Корп. са изхарчили през последните 3 години общо 67 млрд. долара за нови модели, въпреки намаляването на продажбите в световен мащаб и забавянето на икономическия растеж, съобщава агенция Блумбърг.

Автомобилопроизводителите ще представят около 60 нови модела на започващото утре за журналисти автомобилно изложение във Франкфурт на Майн, включително и новия Фолксваген Голф и Опел Астра.

През последните 3 години продажбите на коли в световен мащаб се задържат на ниво около 47 млн. броя годишно. За да стимулират търсенето, компаниите предлагат сериозни отстъпки и други стимули, които обаче подкопават цените. Някой просто ще трябва да отпадне от системата, защото има голям свръхкапацитет. Всички продължават да инвестират.

Ще трябва да има обаче и губещи, коментират пред Блумбърг икономисти. Според цитирания от агенцията изследовател от университета Кардиф Питър Уелс, в момента производителите на автомобили в света разполагат с 20 процента повече мощности, отколкото са им необходими.

Форд Мотър, Дженерал Мотърс и Даймлер Крайслер отстъпиха продажби и пазарен дял на Тойота и Хонда. Търсенето в Европа и Япония намалява, и само Китай демонстрира растеж в търсенето на коли.

На откриващото се утре за журналисти и в четвъртък - за публиката автомобилно изложение във Франкфурт на Майн производителите на коли ще представят нови продукти, за да се противопоставят на слабото търсене, довело до намаляване на печалбите и цените, съобщава електронното бизнес издание от САЩ Си Ен Би Си.

Организаторите очакват на изложението 850 000 посетители в сравнение с 810 699 на предишното изложение преди 2 години. Очаква се от новата версия на VW Голф, която ще дебютира на изложението във Франкфурт на Майн, да бъдат продадени 500 000 броя през следващата година от общо около 5 млн. продадени коли на компанията.

Сред другите нови модели са Опел Астра /на компанията Опел от групировката Дженерал Мотърс/, малкият автомобил X3 на БМВ и луксозният 6-series на същата компания, X-type на Джагуар, двуместен автомобил на VW, който да конкурира модела Бокстър на Порше и др.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?