"Фолксваген" е оглеждал терени в Раковски и Кремиковци

Решението за новия завод за автомобили на германската компания ще бъде взето на 14 май

"Фолксваген" е оглеждал терени в Раковски и Кремиковци

Германският автомобилен концерн "Фолксваген" е оглеждал два терена у нас за бъдещия си завод за коли. Те са в индустриалната зона на община Раковски, която е част от "Тракия икономическа зона" и на мястото на бившия металургичен завод Кремиковци. Това е станало на 6 май – Гергьовден, съобщи изданието "Капитал".

Предишният ден шефовете на германската компания са оглеждали подходящи терени в Турция – край Истанбул и край Измир.

Къде ще бъде новият завод за автомобили на "Фолксваген" се очаква да стане ясно на 14 май, когато бордът на директорите се събира на заседание, пише "Стандарт".

Премиерът Бойко Борисов косвено потвърди за огледа на терените у нас и при съседите без да назове името на компанията. В предаването "Лице в лице" по бТВ на 8 май той заяви: "Тук беше бордът на директорите на някои от най-големите компании в Европа. Правителственият хеликоптер ходи до Раковски, тъй като тези, които дойдоха с частен самолет, искаха да облетят целия район, където евентуално би била инвестицията им - да видят съседите, комуникациите, града."

Според публикации в германската преса България и Турция са останали последните два кандидата за новия завод на "Фолксваген" в Югоизточна Европа. Бъдещата инвестиция се оценява на 1.4 млрд. евро.

Локациите в България

В България шефовете на "Фолксваген" са оглеждали от въздуха около 4000 декара край Раковски, които се намират край село Калековец. Теренът е близо до магистрала "Тракия", което е основният му плюс, пише "Стандарт".

Този в "Кремиковци" обаче покрива голяма част от предварителните изисквания на инвеститора за индустриален ток, газопреносна мрежа и железопътен транспорт, посочва "Капитал".

Локациите в Турция

Мястото, което са оглеждали германците край Измир, се намира в една от най-модерните индустриални зони в Турция с обща площ над 7.5 млн. кв. м. В нея работят много доставчици на автомобилни компоненти.

Другият терен в Турция се намира на 120 км от Истанбул - в Гьолчук, където е заводът на "Форд" за лекотоварни автомобили, а "Фолксваген" обмисля да произвежда ванове в партньорство с американската компания.

Плановете на "Фолксваген"

В края на миналата година "Фолксваген" обяви, че търси място за нов свой завод в Източна Европа, който да започне работа през 2022 г. В първоначалната листа освен България и Турция бяха още Сърбия и Северна Македония, както и други страни от региона.

Инвестицията в новото предприятие се оценява на 1.4 млрд. евро. В бъдещия завод се очаква да работят около 5000 специалисти – инженери и работници.

Заводът ще е от т.нар. multi-brand тип - ще произвежда автомобили от различни марки под шапката на групата, включваща Volkswagen, Audi, Skoda, SЕАТ и други.

Първоначално идеята е в него да се сглобяват два модела - Skoda Karoq и SEAT Ateca, като бъде преместено сегашното им производство от завода на Skoda в Квасини, Чехия. Капацитетът на новата мощност ще е 1000 коли на ден, което означава около 360 000 автомобила годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?