"Фолксваген" е регистрирал фирма в Турция

"Фолксваген" е регистрирал фирма в Турция

Германският автомобилен концерн "Фолксваген" (Volkswagen) регистрира компания в турския търговски регистър със седалище в община Юнусемре, окръг Маниса. Нейният капитал е 943.5 млн. турски лири (151 млн. евро), предаде Анадолската агенция в сряда.

Предмет на регистрираната фирма е проектиране, производство и монтаж на превозни средства и компоненти за тях, продажба, износ и внос на тези продукти и всякакви други дейности, свързани с това, уточнява агенцията.

Регистрирането на фирмата е поредният явен знак, че "Фолксваген" е предпочел Турция пред България, след като миналата седмица Андреас Тостман, член на съвета на концерна, отговарящ за производството, каза, че преговори с Турция са на финалния си етап и ще приключат да две седмици, "може би по-рано".https://www.mediapool.bg/folksvagen-e-na-finala-na-pregovorite-s-turtsiya-za-noviya-si-zavod-news298382.html

Преди дни обаче автомобилостроителят бе остро критикува от евродепутати от различни фракции за плановете новият завод да е в Турция. Според председателя на европейската партия на Зелените Райнхард Бютикофер, решението на "Фолксваген" нарушава правилата на ЕС за закрила на конкуренцията.

"Изглежда, че решаваща роля за избора на Турция е изиграла гаранцията, че с пари на турските данъкоплатци ще бъдат закупени 40 000 автомобила, както и щедрата държавна помощ в размер на 400 милиона евро", каза преди два дни Бютикофер. В рамките на Митническия съюз Турция се е ангажирала да спазва правилата на ЕС, но така и не прилага на практика това обещание, посочи той.

Седем евродепутати дори поискаха с писмо до Еврокомисията да се проведе съвместно разследване в Съвета за асоцииране ЕС-Турция. Германската евродепутатка от Зелените Виола фон Крамон-Таубадел, която е сред подписалите въпросното писмо, призова Надзорния съвет на "Фолксваген" да спре проекта.

Малко по-късно стана ясно, че инвестиционното решение, което се очаква от август, ще се обяви в края на октомври. България обяви,че ще се бори до последно за вложението от около 1 млрд. евро.

Регистрацията на фирмата на "Фолксваген" в Турция обаче изглежда прави избора на южната ни съседка необратим.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?