Фолксваген и Рено-Нисан-Мицубиши спорят кой е водещ световен автомобилостроител

Фолксваген и Рено-Нисан-Мицубиши спорят кой е водещ световен автомобилостроител

Фолксваген (Volkswagen) отново печели надпреварата за титлата на най-голяма автомобилостроителна компания в света, съобщи във вторник ДПА.

Германският концерн за втора поредна година е първенец с 10,74 милиона коли, продадени в света, което е най-високият показател в сектора. Продажбите на Фолксваген през 2017 г. са нараснали с 4,3 на сто.

 

Часове по-късно обаче автомобилостроителната група Рено (Renault)-Нисан (Nissan)-Мицубиши (Mitsubishi) заяви, че не Фолксваген, а тя е най-големият автомобилостроител в света с продажби от 10,6 милиона коли миналата година благодарение на засиленото търсене на високопроходими и електрически автомобили.

Президентът и главен изпълнителен директор на групата Карлос Гон изтъкна, че отчетените от Фолксваген 10,74 милиона продажби за миналата година включват 200 000 камиони, които не трябва да се взимат предвид. Така, всъщност, неговата група ставала автомобилостроител номер 1 в света.

 

Общите продажби на френско-японската група са се увеличили с 6,5 процента през 2017 година - първата пълна година от присъединяването на Мицубиши мотърс (Mitsubishi Motors). Алиансът продава 10 различни марки в близо 200 страни, начело с Китай, Съединените щати, Франция и Япония.

Продажбите на Нисан са нараснали с 4,6 процента до 5,8 милиона коли, на Рено - с 8,5 на сто, а на Мицубиши - с 10 процента.

Японската Тойота (Toyota) отстъпва на трето място с глобални продажби от 10,38 милиона автомобила. Резултатите за 2017 г. сочат увеличение с 2,1 на сто спрямо предходната година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?