"Фолксваген" измести "Тойота" и е най-големият автомобилен концерн в света

Германският концерн е продал с 5.04 млн. коли, с 20 хил. повече от японците

Заводът на Фолкваген в германския град Волсбург

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" (Volkswagen, или VW) се превърна в най-големият автомобилен производител в света, след като изпревари японската корпорация "Тойота" (Toyota). По този начин VW постигна целта си да е световен лидер в продажбата на автомобили три години по-рано, предаде агенция Блумбърг.

Във вторник "Тойота" изнесе данни, според които японският гигант е продал 5.02 млн. коли за шестте месеца от началото на 2015 г., което е понижение от 1.5% на годишна база. По-рано през месеца германският концерн съобщи, че е успял да достави 5.04 млн. автомобила, или с 0.5% по-малко спрямо същия период на 2014 г.

"Фолксваген" засили продажбите си на местния пазар и в Западна Европа с над 6%, възползвайки се от най-големия ръст в търсенето на автомобили за последните пет години и половина. Така германският концерн успя да компенсира забавянето на продажбите в Китай – най-големият пазар на компанията.

"Тойота" срещу "Фолксваген" ще е много оспорвана надпревара", коментира автомобилният анализатор Коджи Ендо. Според него и за двете компании подобряването на рентабилността е много по-важна от обема на продажбите.

Глобалната автомобилна индустрия, която от 2009 г. насам постоянно се разраства, сега е изправена пред срив на пазара в Китай и намалялото търсене в Русия. Икономическата слабост на някои страни от Югоизточна Азия и Южна Америка може да окажат негативно влияние на растежа. В САЩ доставките са се увеличили само с 4.4% през първата половина на годината, което е най-слабото представяне от началото на възстановяването досега.

Третият най-голям производител в света – американската "Дженеръл Мотърс" (General Motors) - обяви по-рано този месец, че е доставил 4.86 млн. коли на световния пазар, или с 1,2% по-малко спрямо първата половина на 2014 г

Споделяне

Още от Бизнес