Фолксваген ще бъде част от намирането на решение за дизеловия проблем

Фолксваген ще бъде част от намирането на решение за дизеловия проблем

Главният изпълнителен директор на Фолксваген (Volkswagen AG) Матиас Мюлер каза, че германският автомобилостроител е имал "изключителна година през 2017 година" и е решен да разсее опасенията, свързани с замърсяването на околната среда от дизеловите двигатели, предаде Асошиейтед прес.

Мюлер обърна внимание на усилията на компанията да намали дизеловите емисии и да се възстанови от дизеловия скандал от 2015 година. Той уточни, че 160 000 стари дизелови автомобила са били изтеглени от употреба чрез схеми за замяна и е взето решение да бъде обновен софтуерът на 4 милиона коли, за да се намалят вредните емисии.

Директорът на Фолксваген отбеляза, че компанията ще бъде "част от решението" при намирането на начин за справяне с дизеловия проблем. Природозащитници настояват за забрана на старите дизелови автомобили в германските градове с високи равнища на замърсяване на въздуха.

Мюлер, който говори на годишната пресконференция на компанията в Берлин, очерта оптимистична перспектива след миналогодишните рекордни продажби на 10,7 милиона автомобила.

В офанзива сме и така ще продължим, каза той.

Мюлер отбеляза, че двигателите с вътрешно гориво, които пораждат спорове, ще изиграят роля в усилията на компанията да покрие по-големите ограничения на ЕС за въглеродния диоксид до 2021 година. Той отбеляза, че Фолксваген ще инвестира 34 милиарда евро до 2022 година в технологии за безпилотни и електрически автомобили, както и в разработката на дигитални транспортни услуги.

През 2015 година Фолксваген бе уличен, че манипулира данните от тестовете за дизеловите емисии на автомобилите си в САЩ и плати над 20 милиарда евро глоби и извънсъдебни споразумения.

Споделяне

Още от Бизнес