"Фолксваген" ще обезщети щедро пострадалите от емисионните измами

"Фолксваген" ще обезщети щедро пострадалите от емисионните измами

Германският производител на автомобили "Фолксваген" (Volkswagen) ще предложи щедри пакети от обезщетения за около 600 хиляди американски собственици на дизелови автомобили, чийто софтуер е бил манипулиран да показва при технически преглед, че изхвърля по-ниски от реалните парникови емисии.

Все още обаче не е решено дали на пострадалите да им бъде предложена парична компенсация, обратно изкупуване на автомобила, подмяната му с нов и поправка на колата като се инсталира "честен" софтуер, предаде Ройтерс, цитирайки германския вестник "Франкфурт Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

През декември "Фолксваген" помоли компанията "Фийнберг" да администрира компенсационната програма на автомобилопроизводителя. "Фийнберг" има опит с разпределянето на обезщетенията за пострадалите от терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. и за петролния разлив в Мексиканския залив при пожара на сондата "Дийп Харайзън" на "БиПи".

В петък "Фолксваген" отложи публикуването на финансовите си резултати за 2015 г. и срещата на акционерите на компанията, тъй като все още не може да определи  точните загуби от емисионния скандал.

Четири месеца след разразяването на скандала в САЩ, който след това се пренесе и в Европа, обаче автоконцернът не може да получи разрешение от американските власти за ремонта на засегнатите автомобили. Чак след това може да стартира компенсационната програма.

"Ръцете ми са вързани, докато "Фолксваген" и властите не преодолеят различията си", посочва пред ФАЦ Кенет Фийнберг от компанията, която ще управлява компенсационния механизъм.

Той посочва, че целта е да се постигна споразумение с повече от 90 процента от пострадалите от измамата собственици на автомобили. Фийнберг дава пример,че 97 на сто от семействата на жертвите и ранените от атентата на 11 септември са приели направените им оферти за обезщетяване. Около 90 процента  от засегнатите от разлива на "БиПи" в Мексиканския залив също са се съгласили с отправените им предложения.

Според Фийнберг в този случай дори ще е по-лесно, защото става въпрос за чист бизнес, а не за емоции като при загубата на хора.

Споделяне

Още от Бизнес