"Фолксваген" ще плати 14.7 млрд. долара заради "дизелгейт"

"Фолксваген" ще плати 14.7 млрд. долара заради "дизелгейт"

Германският автомобилен концерн "Фолксваген" (Volkswagen) ще бъде принуден да плати 14.7 млрд. долара за нарушаване на екологичните норми на САЩ покрай скандала с манипулираните данни за изхвърляните вредни емисии от определени дизелови автомобили на производителя. Това предаде АП, цитирайки постигнато споразумение между представители на компанията и американските власти.

Според източници на агенцията, "Фолксваген" ще плати около 10 млрд. долара за ремонт или обратно изкупуване на около 47 хиляди продадени в САЩ автомобили,  при които е установено инсталиране на софуера, позволяващ фалшифициране на данните за замърсяване на въздуха от колата. Отделно концернът ще плати до 10 хил. долара обезщетение на всеки собственик на такъв автомобил.

В момента споразумението между автомобилния производител и американските власти се разглежда от федералния съд на Сан Франциско и постигнатите в него договорености ще бъдат обявени съвсем скоро, посочва АП.

През януари "Фолксваген" представи план за решаване на проблема с манипулираните автомобили, но той бе отхвърлен от американските власти като "непълен, д оголяма степен несъвършен и неотговарящ на законовите изисквания".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?