Фолксваген ще предлага отстъпки за нова кола при смяна на стара с незаконен софтуер

Фолксваген ще предлага отстъпки за нова кола при смяна на стара с незаконен софтуер

Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) може да предложи на собствениците на негови автомобили в Германия отстъпки от цената за нова кола, ако подменят някои стари модели, оборудвани с манипулиращия газовите емисии софтуер, предаде Ройтерс.

Групата очаква разходите, свързани с най-големия скандал в 78-годишната история на Фолксваген, включващ изтегляне на 8,5 милиона коли в Европа, да надвишат 30 милиарда евро, според месечното издание "Манагер магацин".

Компанията търси начини за намаляване на разходите и да стабилизира продажбите, за да се справи с последиците от скандала. Насърчаването на собственици на Фолксвагени да си купят нови коли може да помогне за засилване на продажбите и да окаже натиск на концесионерите да побързат с отстраняването на незаконния софтуер.

Специалните оферти могат да бъдат насочени към собствениците на коли с 1,6 литрови дизелови двигатели, които изискват скъпоструваща подмяна на хардуера вместо само поправка на софтуера, посочват източници от Фолксваген и негови концесионери.

Предложението ще важи само за Германия, където са продадени около 2,4 автомобила с подправен софтуер.

Според публикации в германски медии Фолксваген е отстранил от поста ръководителя на отдела за разработка на силови агрегати Хано Йелден, който е ветеран в групата от 22 години, с опит в хардуерните и софтуерните системи за контрол. Според "Билд" Йелден дори е разследван по подозрения в измама.

Споделяне

Още от Бизнес