"Фолксваген" спира работа отново, заради слаби продажби на автомобили

"Фолксваген" спира работа отново, заради слаби продажби на автомобили

Германският автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen) отново ще спре производството си за няколко дни през май по някои монтажни линии, които бяха отворенив края на април. Причината е слабо търсене на нови автомобили, съобщи на служителите си групата.

В завода в историческата централа на компанията във Волфсбург две монтажни линии ще бъдат изцяло спрени, а една ще работи на намален график в продължение на четири дни- на 15, 20, 25 и 29 май. Това е посочено в послание, поместено във вътрешната компютърна мрежа на групата, видяно  от АФП.

Спирането ще засегне моделите "Голф" (Golf) и "Тигуан" (Tiguan).

Автомобилната група възобнови производството си в края на април след няколкоседмично прекъсване заради пандемията от коронавирус.

Временното прекъсване на работата е илюстрация за трудностите за възстановяването на производството в Европа след ограниченията, свързани с Covid-19, довели до исторически спад на продажбите на европейски автомобили през март и април.

Международната рейтингова агенция "Мудис" (Moody's) преразгледа към понижение прогнозата си за световния автомобилен пазар и вече очаква спад от 30 процента в Европа и 25 процента в САЩ. Китайският пазар ще се свие "само" с 10 процента.

За насърчаване на продажбите автомобилостроителите и подизпълнителите се опитват да получат нова правителствена програма, подобна на премиите за закупуване на кола, въведени след финансовата криза през 2008-2009 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?