Фолксваген срещу Калашников

След като пропаднаха всички методи, целящи да накарат босненците да предадат нелегалното оръжие, американските умиротворители решиха, че е време да опитат с хазарт.

В стремежа да убедят босненците да се разделят с гранатите, Калашниците и другите оръжия, останали у тях след войната /1992-1995/, американските войници в северния град Бръчко организираха лотария, в която всеки предал оръжие има шанс да спечели чисто нов червен Фолксваген.

Лотарията има за задача да рекламира "Операция Жътва" - кампания, предприета в останалата част на Босна, при която миналата година бяха събрани хиляди оръжия и гранати, наред с другите неща. Но на всяко друго място в 2,5-милионна Босна, единственото нещо, което човек получава срещу предаденото оръжие, е амнистия от съдебно преследване.

Но тук в Бръчко можеш да получиш повече. Десетки босненци са предали артилерийски оръжия, за да получат шанс да играят за колата Фолксваген Поло Класик, както и за десетки други по-скромни награди, като килограм говеждо, чифт обувки, вечеря за четирима.

Проектът в Бръчко, на около 100 км северно от Сараево, даде незабавни резултати. Само за 10 дни например бяха предадени 97 000 единици муниции - шест пъти повече от количеството, предадено за един месец миналото лято, и то в много по-обширен район от страната, каза капитан Робърт Форд.

В други категории предадените сега бройки са също повече от миналогодишните количества. "Направо разбихме миналогодишните резултати", каза капитанът.

Умиротворителите поставиха събирателни пунктове пред всички полицейски участъци в района на Бръчко, за да дадат възможност на местните жители да дойдат, да предадат оръжията и да получат билет за лотарията.

Сред играчите е Ханефия Имамович, 58-годишен босненски мюсюлманин, който е купил своя Калашников за 600 долара преди началото на войната.

През 1992 г. хората продаваха кравите си, за да купят оръжие. Би било добре, ако сега можеха да получат за оръжието поне една овца", каза Имамович. "Но шансът да получиш кола не е никак по-лош", допълни той.

Според умиротворителите тук има нещо по-дълбоко от шанса да спечелиш. Те казват, че хората тук наистина се чувстват по-сигурни и затова не изпитват нужда да държат повече оръжия в домовете си.

"Това е страхотна идея", каза 23-годишната Едина Спахич. "Бих искала само да имам някакво оръжие, което да предам, за да спечеля колата", допълни тя.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?