"Фолксвакен" ще плати 3.3 млрд. евро за 42% от "Порше"

"Фолксвакен" ще плати 3.3 млрд. евро за 42% от "Порше"

Концернът "Фолксваген" (Volkswagen - VW) взе решение до края на тази година да плати 3.3 млрд. евро за придобиването на 42% от акциите на "Порше" (Porsche), а към 2011 година да изкупи от фамилиите Порше и Пих ценните книжа на най-голямата европейска дилърска мрежа на производителя на спортни коли, чиято пазарна цена е 3.55 млрд. евро.

Това бе съобщено в четвъртък на извънредното заседание на надзорния съвет на VW в Германия.

Ръководството на VW потвърди, че споразумението с "Порше" ще бъде финализирано към 2011 година. Фамилиите Порше и Пих, които в момента притежават 100% от "Порше", ще останат най-големите акционери в нея, а правителството на провинция Долна Саксония, което държи 20% от акциите на VW, както преди ще може да блокира всяко решение, което би навредило на концерна.

Ще продължат да се водят преговори с инвеститори от Катар, които, както се очаква, към края на годината ще станат притежатели на 17% от акциите на VW. Според други данни катарците имат намерение да придобият над 20% от акциите на VW в "Порше". В момента "Порше" държи 51% от VW.

Както стана известно по-рано, планираната сделка с "Фолксваген" ще позволи на "Порше" да плати част от десет милиардния дълг, натрупан от няколко кредита, взети за придобиване на акции от групата VW. Освен това в края на юли надзорният съвет на "Порше" реши да увеличи капитала на компанията с 5 млрд. долара за сметка на емитирането на допълнителни акции.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?