Фолкзвездата Цеца Величкович ще бъде обвинена за присвояване на 11 млн. евро

Фолкзвездата Цеца Величкович ще бъде обвинена за присвояване на 11 млн. евро

Прокуратурата в Белград тези дни ще повдигне обвинение срещу 38-годишната фолкзвезда Цеца Величкович за присвояване на 11 млн. евро от незаконната продажба на футболисти от "Обилич". Това съобщава в днешното си издание белградският вестник "Прес".

Разследването срещу съпругата на един от най-известните сръбски военни престъпници Желко Ражнятович - Аркан, започна преди 7 години. Светлана Ражнятович, по-известна като Цеца Величкович, ще бъде обвинена в незаконна продажба на 15 футболисти от "Обилич".

Разследването е приключило през юли тази година и през следващите няколко дни ще бъде повдигнато и обвинението срещу фолкзвездата. Според прокуратурата разследването е продължило седем години, защото властите е трябвало да съберат необходимата документация от няколко държави, където Величкович е продавала футболистите. Сред продадените футболисти има и двама в България - Небойша Йеленкович и Мариян Живкович в Литекс. Останалите са продавани в Турция, Гърция, Австрия, Франция и Русия.

Според вестник "Прес" Цеца Величкович ще бъде обвинена в присвояване на 11 млн. евро и незаконно притежаване на огнестрелно оръжие.

Сестрата на фолкзвездата, Лидия Величкович, също ще бъде обвинена във финансови измами. Тя е заемала административна длъжност в отбора.

Разследването срещу Цеца Величкович започна на 17 март 2003 година. Тя е заподозряна, че в периода от 1998 до 1 март 2003 година е използвала служебното си положение във футболния отбор "Обилич" и е продала 15 футболисти. В официалните документи на клуба тя е написала, че те са били преотстъпени, а парите от трансфера е прибирала в открити в чужбина сметки. При разследването са разпитани над 30 души. Гърция е последната държава, която е предала поисканите документи от прокуратурата в Белград. Преди това България, Русия, Австрия, Франция и Турция изпратиха поисканите документи.

Разследването срещу Цеца Величкович започна по време на операцията "Сабя" през март 2003 година веднага след убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич. Тогава Цеца Величкович остана в следствения арест два месеца. Фолкзвездата бе женена за Желко Ражнятович, по-известен като Аркан, който се смяташе за един от най-големите военнопрестъпниците на територията на бивша Югославия. Той бе убит в Белград в началото на 2000-на година.

По БГНЕС

Споделяне

Още от Балкани

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?