Фон дер Лайен иска ЕС да има повече самостоятелност в отбраната

Фон дер Лайен иска ЕС да има повече самостоятелност в отбраната

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира в сряда, че засега не се предвиждат достатъчно средства за отбрана в проектобюджета на ЕС до 2027 година. По нейните думи, цитирани от БТА, е необходимо ЕС да разполага с повече самостоятелност в полето на отбраната.

Същността на НАТО винаги ще бъде в чл. 5 от Вашингтонския договор за взаимната защита. Убедена съм, че на места НАТО отсъства и е важно ЕС да може да реагира, особено при кризи. ЕС има своите възможности в дипломацията, чрез инвестициите за развитие, но трябва да продължим да укрепваме европейския отбранителнен съюз, добави тя.

Фон дер Лайен посочи, че желае в отношенията с Вашингтон да се намери взаимоизгоден подход. ЕС и САЩ са здраво свързани от дълги години. Наистина по някои въпроси мненията ни се разминават и трябва да обсъдим това, каза тя. По нейните думи, независимо от някои различия, ЕС и САЩ са съюзници. Готова съм да обсъдя решенията по въпроса с въвеждането на допълнителни мита. Между нас стоят въпроси, чието решение е трудно, призна председателят на ЕК.

Тя добави, че сериозни въпроси има с Анкара. Фон дер Лайен изрази надеждата за "много искрен разговор" за съседските отношения и за спазването на международното право.

Фон дер Лайен призова за независимо и задълбочено разследване в Малта на покушението срещу журналистката Дафне Галиция. Загрижена съм от последните събития, строго осъждаме убийството на Дафне. То е посегателството срещу честните медии, които са в основата на нашите демократични общества. Журналистите трябва да могат да работят спокойно, добави председателят на ЕК.

Тя съобщи, че ЕС организира донорска конференция за възстановяването на Албания от неотдавнашните земетресения. По нейните думи Западните Балкани трябва да знаят, че са важни за ЕС. Фон дер Лайен призова Скопие и Тирана възможно най-скоро да започнат преговори за присъединяване.

Председателят на ЕК съобщи, че следващата седмица комисията ще представи щрихите на т. нар. "Зелен договор" - действията за опазване на околната среда и за енергиен преход в следващите пет години. По нейните думи се предвижда обособяването на фонд за подпомагане на по-уязвимите хора в този преход с европейски средства.

Според Фон дер Лайен енергийният преход създава възможности за икономически растеж. По нейните думи около 100 милиарда евро ще залегнат в следващия седемгодишен бюджет на ЕС в областта на енергийния преход. Очаква се следващата седмица ЕС да съобщи цената на прехода, както и какви биха били щетите, ако не се предприемат нужните действия.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?