Фон дер Лайен към полския премиер: Трябва да се слушаме и да се уважаваме

Фон дер Лайен към полския премиер: Трябва да се слушаме и да се уважаваме

Новата Европейска комисия и Полша ще трябва да се заемат с трудни въпроси като миграцията и върховенството на закона в духа на взаимно уважение и разбирателство, каза в четвъртък Урсула фон дер Лайен, която предстои да оглави Европейската комисия, предаде ДПА.

"Има трудни въпроси, с които трябва да се справим, като миграцията или върховенството на закона", посочи Фон дер Лайен преди срещата си във Варшава с полския премиер Матеуш Моравецки. "Мисля, че е важно да се слушаме един друг и да се отнасяме с уважение един към друг и никога да не забравяме, че сме в Европейския съюз".

Фон дер Лайен пристигна в Полша днес, за да обсъди с Моравецки, структурата, програмата и състава на новата Европейска комисия, наред с други въпроси.

Миналата седмица Фон дер Лайен каза, че върховенството на закона ще бъде един от приоритетите на новата Европейска комисия, но предупреди също, че отделни държави от общността не трябва да бъдат взимани на мушка.

На съвместна пресконференция с премиера Моравецки Фон дер Лайен заяви, че Северноатлантическият съюз е най-важната структура, на която се опират сигурността и отбраната на ЕС.

Фон дер Лайен изтъкна въпросите за вътрешната и външната сигурност като най-важни за ЕС, заедно с балансираното развитие и благополучието на гражданите.

Полският министър-председател Моравецки каза на пресконференцията, че новият мандат на Европейската комисия може да се превърне в период на изграждане на "Европа на компромисите и съгласието".

"Полша се надява на "Европа на компромиса", която ще постигне обща позиция в сфери като търговията, енергетиката, икономиката и иновациите, подчерта Моравецки преди разговорите си с Фон дер Лайен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа