Фонд инвестира 50 млн. лева в стартиращи иновативни фирми

Фонд инвестира 50 млн. лева в стартиращи иновативни фирми

С 50 млн. лева ще бъдат подкрепени малки и средни стартиращи иновативни фирми. Това ще стане чрез създаването на нов инвестиционен фонд за рисков капитал в рамките на инициативата JEREMIE, управлявана съвместно с Европейския инвестиционен фонд, съобщиха от Министерството на икономиката.

До 40 млн. лева от фонда са национални средства, а останалите 10 млн. лева - частен капитал. Публичното финансиране е ресурс, който се е върнал в инициативата JEREMIE, която съществува от години, за да осигурява дялови инвестиции в стартиращи компании. Това позволява част от парите, първоначално осигурени от еврофондовете, да се връщат и реинвестират в нови инициативи.

Новият фонд ще подкрепя малки и средни предприятия от България чрез дялови инвестиции. в следващите 5 години. Идеята е средствата да бъдат насочени към дружества, които развиват исокотехнологични продукти с голяма добавена стойност.

Фокусът на инвестициите е разширен и включва машинно обучение, изкуствен интелект, големи данни, добавена/виртуална реалност, облачни услуги, медтек, финтек, блокчейн и преносни технологии. 3 млн. евро са определени за инвестиции във фаза ускоряване, с размер на инвестицията до 50 хил. евро, както и опция за последваща инвестиция с таван от 200 хил. евро.

Междувременно Министерството на икономиката обяви и началото на 84 проекта за внедряване на нововъведения в производството на български предприятия на обща стойност 40 млн. лв. или средно по около 500 хил. лв. на проект. Средствата са по процедурата "Разработване на продуктови и производствени иновации" по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Общо в процедурата са били подадени 360 проектни предложения за общо 152 млн. лв. Сред одобрените проекти са машина за производство на домашна баница, контейнер за разделно събиране на отпадъци, система за проследяване на жизнени параметри по време на сън, "умни" кораби, козметичен продукт за лице с биополимер, дигитална фабрика за таланти, система за автоматично сигнализиране на нередности в градска среда и други.

Към 1 юни 2018 г. по оперативната програма са изплатени над 700 млн. лв. и са сключени 1850 договора на обща стойност от 1.7 млрд. лв., посочват от Министерството на икономиката.

Цел на процедурата е увеличение на дела на предприятията, които разработват и разпространяват продуктови и производствени иновации, както и повишаване на иновационния капацитет на бизнеса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес