Фонд "Научни изследвания" ще получи 2.4 млн. лв. за разработки за коронавируса

Фонд "Научни изследвания" ще получи 2.4 млн. лв. за разработки за коронавируса

Общо 2.4 млн. лв. ще бъдат осигурени от правителството за Фонд "Научни изследвания", които ще се използват за тематичен конкурс за разработки в областта на Covid-19. Това съобщи на брифинг в Българската академия на науките заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

Управителят на Фонд "Научни изследвания" проф. Георги Вайсилов каза, че конкурсът, който предстои да бъде обявен, ще обхваща две тематични направления - за медико-биологични и за социално-икономически науки. В първото направление ще се приемат проекти, свързани с борбата с вируса, а във второто - ще се търсят решения на социално-икономически проблеми, свързани с пандемията.

Предвиждат се кратки срокове на конкурса и възможност за по-тясно сътрудничество между екипите и за споделяне на резултатите от проектите. Учените ще могат да се включат и в общоевропейски инициативи за оповестяване на резултатите от научните изследвания.

С това решение изпълнителната власт показва, че осъзнава ролята на научния потенциал в борбата с Covid-19 и ще се осигури възможност при подобни кризи страната ни да е по-добре подготвена, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той заяви, че очаква в конкурса да се включат силни научни колективи от цялата академична общност и най-добрите сред тях да спечелят проекти от конкурса.

Споделяне

Още по темата

Още от България