Фонд ще покрива обезщетенията на некоректни застрахователи

В оставащите две години до приемането на България в ЕС застрахователите трябва да създадат компенсиращ орган към Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, който да гарантира плащания по неизплатени щети по задължителната застраховка "Гражданска отговорност плюс Зелена карта". Това съобщи пред журналисти председателят на Национално бюро "Зелена карта" Атанас Табов, цитиран от БТА.

Табов припомни, че след 1 януари 2007 година, когато страната ни ще стане член на Евросъюза "Гражданска отговорност" и "Зелена карта" ще се обединят в една застраховка. Отчисления от полиците по нея ще постъпват в този компенсиращ орган, който ще покрива обезщетения ако в срок от три месеца застрахователната компания не е платила или е отказала да плати. Фондът ще плаща и когато застрахователната компания не е назначила свой представител в държавата, където е станало пътно-транспортно произшествие.

Атанас Табов отбеляза, че сега действащият Гаранционен фонд, в който постъпват отчисления от полиците по "Гражданска отговорност", покрива щети при несъстоятелност на застрахователната компания, при отказ от дружеството, сключил ополицата, и когато е неизвестен причинителят на пътно-транспортно произшествие.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?