Фонд си върна акциите след грешката на фондовата борса

Фонд си върна акциите след грешката на фондовата борса

Инвестиционният фонд Експат на бившия министър Николай Василев, който е единственият в България борсово търгуван фонд, следващ представянето на индекса SOFIX, ще си получи обратно продадените в петък акции на дружеството "Неохим" заради допуснатата от борсата грешка при изчисляването на индекса.

Това стана ясно от съобщение на фонда от вторник.

Връщането ще стане на цената, на която книжата са били продадени.

В петък "Българската фондова борса" (БФБ) призна, че е допуснала грешка при пресмятането на SOFIX, в резултат на която се оказва, че "Неохим" остава в индекса, а "Трейс Груп Холд" излиза. Първоначално бе съобщено, че "Неохим" се вади от състава на индекса, а впоследствие – че се връща. "Трейс Груп Холд" пък бе последователно включена и изключена от състава на SOFIX.

По-късно търговията с книжата на двете дружества бе временно спряна, а БФБ изрази готовност да разгледа претенции за претърпени вреди. В понеделник пък "Трейс Груп Холд" поиска Комисията за финансов надзор да наложени глоби на БФБ за изключването ѝ от SOFIX.

От Експат във вторник обясниха, че след проведени разговори с ръководството на БФБ е постигната договореност за връщане на акциите на "Неохим" на същата цена, на която са били продадени в петък с цел защита на интересите на инвеститорите.

Разбра се още, че Експат е продал голямо количество акции на "Неохим" в петък във времето между двете обявления на БФБ за новия състав на индекса SOFIX, но така и не стана ясно кой е насрещната страна по сделките от петък.

Междувременно, Комисията за финансов надзор започна проверка във фондовата борса по случая.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?