Фонд "Стипендии" в НЕК ще плаща за кадри в АЕЦ "Белене"

Фонд "Стипендии" в НЕК ще плаща за кадри в АЕЦ "Белене"

Да се вземат спешни и конкретни мерки за осигуряването на специалисти, които да работят в бъдещата АЕЦ "Белене", разпореди в понеделник министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който взе участие в дискусия по проблема, организирана от "Булатом". Той даде два месеца срок на експертите от НЕК, АЕЦ "Козлодуй", изпълнителя на проекта руската "Атомстройекспорт" и университетите, където се обучават ядрени и енергийно-строителни специалисти, да му предложат конкретен план за квалификация на сегашните експерти и обучение на бъдещите.

НЕК да създаде фонд "Стипендии", с който да се привличат желаещи да учат специалности от ядрения отрасъл, да се плаща дори за тяхното обучение в чужбина, както и за специализацията на преподаватели, възложи министърът. Финансирането на обучението ще става срещу подписани договори за работа, като по този начин ще се спре изтичането на професионални кадри в чужбина за по-добро заплащане, обясни Димитров.  По думите му управлението на фонда "Стипендии" може да се поеме от консорциум с участието на бизнеса, който е най-заинтересован от наличието на професионалисти в сектора.

Дискусията идва месец, след като от "Атомстройекспорт" (АСЕ) предупредиха, че българските ядрени и инженерни специалисти не достигат и е възможно за строежа на АЕЦ "Белене" дори да се внасят китайски заварчици и строители, които руснаците вече обучили за изграждането на АЕЦ "Тянван".

Едва 12 души са започнали тази година висшето си обучение в специалността ядрена физика, а до 2013 г., когато по план трябва да приключи строежът на АЕЦ "Белене" и да започне въвеждането в експлоатация, трябва да са налице 529 специалисти за атомната централа. От тях 56 на сто трябва да са с висше образование, обясни Йордан Георгиев, управител на предприятието "АЕЦ Белене". Той допълни, че в сумата за изпълнението на проекта за втората ядрена централа е заложена и квалификацията на специалистите, която трябва да се поеме от "Атомстройекспорт", както е предвидено по процедурата.

От руската компания заявиха, че не могат да кажат какви ще са им разходите за обучение. Принципно е готова специалната програма  за целта, която поетапно ще бъде внасяна за одобрение в Агенцията за ядрено регулиране, обясни Александър Труфанов от "Атомстойекспорт". Квалификацията ще става на тренажора, който трябва до 2009 г. да се изгради в АЕЦ "Белене",  а при нужда и в Русия и в "Сименс", която е подизпълнител на проекта. В момента в Русия има много блокове, които са пред пуск в Калининската, Воронежката и други атомни централи. Българските специалисти биха могли да се обучават на място как става въвеждането в експлоатация, допълни Труфанов.

От "Атомстройекспорт" съобщиха още, че през декември ще бъде подписан основният договор за изграждането на АЕЦ "Белене". Предварителният бе парафиран точно година по-рано от сега планираното подписване. По график от 1 януари 2008 г. трябва да започнат реалните стъпки по строежа на двете ядрени мощности от по 1000 МВ на площадката в Белене. 

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?