"Фонд за недвижими имоти" ще вдигне офис сграда в "София тех парк"

Офертата за придобиване на правото за строеж надхвърли с повече от 2 млн. лв. исканата цена

"Фонд за недвижими имоти" ще вдигне офис сграда в "София тех парк"

Най-високата оферта за придобиване на право за строеж в "София тех парк" е за 9.652 млн. лв. и е подадена от "Фонд за недвижими имоти" АДСИЦ. Тъй като за победител в конкурса ще бъде избран участникът, предложил най-високата цена за учредяване на правото на строеж, това ще е и фирмата, която ще вдигне офис сградата, исканата от държавното дружество.

Следващото по цена предложение е за 9 008 888 лв. и е отправен от дружеството "Делта Кепитъл Реъл Естейт" ЕООД, а третата оферта е на "Армада Реалити Инвест" ЕООД и е за 8 350 057 лв. Това съобщиха от държавното дружество "София тех парк" след отварянето на трите постъпили в началото на май оферти.

Процедурата е за избор на приобретател за учредяване на право на строеж в Зона за бъдещо развитие № 2 от Научно-технологичния парк. Целта на конкурса бе да привлече високотехнологични компании, които да развиват изследователска и научно-развойна дейност, но в конкурса е явиха само компании за недвижими имоти.

Минималната цена за закупуване на правото на строеж, определена от независими оценители и публично обявена в процедурата, е 7 461 300 лева. Така предложената най-висока цена надхвърля с повече от 2 млн. лв. исканата от "София тех парк".

Предстои да се обяви крайното класиране и с победителят ще бъде поканен да сключи предварителен договор за придобиване на правата за строеж на терена от 8240 км. м, намиращ се на ъгъла на столичните булеварди "Цариградско шосе" и "Асен Йорданов".

Застроителният план на парка предвижда за Зона № 2 изграждане на многофункционална административно-обслужваща сграда с разгъната застроена площ (РЗП) до 35 000 кв. м и подземен паркинг на две нива с обща застроена площ на подземните нива до 16 000 кв. м. Минималната площ за озеленяване съгласно градоустройствените показатели на Общия устройствен план на София за зоната е 40%.

Избраният инвеститор ще има пет години срок да приключи със строежа. Той също така трябва да се ангажира, че офис площите в бъдещата сграда ще бъдат преимуществено предназначени за ползване от компании, развиващи дейност във фокусните области на Научно-технологичния парк - науки за живота, информационни технологии и чиста енергия.

Не по-малко от 30% от офис площите трябва да бъдат предоставени на компании, които имат изследователска и развойна дейност в посочените фокусни области на парка и отговарят на определението за високо технологична компания или средно високо технологична компания, според приетите от Европейския съюз показатели. Приемателят на правото на строеж ще отчита изпълнението на тези изисквания при поискване от страна на "София тех парк" АД, но не по-малко от 2 пъти годишно.

"Фонд за недвижими имоти България" е едно от най-големите акционерни дружества със специална инвестиционна цел, чиито акции се тъгуват на фондовата борса. Компанията е специализирана в покупки и инвестиции в имоти във всички сектори на пазара у нас. Стратегията ѝ е да придобива, развива, управлява и отдава под наем доходоносни имоти. Сред големите инвеститори във фонда са "Уникредит Банк Аустрия" (Unicredit Bank Austria) и "Суидбанк" (Swedbank), както и местни институционални инвеститори, сред които и пенсионни фондове.

В активите на фонда са сграда1 в "Бизнес парк София", офис сградата "Камбаните" над Околовръстния път, магазините "Мосю Бриколаж" в София и Варна. Неотдавна стана ясно, че "ФНИ България" има планове да изгради 85-метрова сграда върху магазина на "Мосю Бриколаж" на бул. "Цариградско шосе" в столицата. Мястото е относително близо до площадката на "София тех парк", което е сигнал, че компанията вероятно търси вариант за нова сграда в района.

Дружеството "Армада Реалти Инвест" е регистрирана малко след обявяването на конкурса - в края на април 2017 г. с капитал от 400 хил. лв. Основният му предмет на дейност е инвестиции в недвижими имоти и строителство. Управител на дружеството е Евгени Иванов Найденов. Едноличен собственик на компанията е дружеството за рискови инвестиции "Армада кепитъл", което беше създадено преди година, с фокус върху стартиращи технологични компании с потенциал за растеж, а първата си инвестиция направи в "Софтгруп".

Собственици на "Армада кепитъл" са хора от сдружението "Ендевър България". То се представлява от собственика на "ВИП Секюрити" Атанас Симеонов и от Иво Евгениев с интереси в агросектора и стартиращи компании.

Още по-ново дружество е третият кандидат - "Делта Кепитъл Риъл Естейт", което е регистрирано дни преди крайния срок за подаване на оферти - в началото на май тази година с 1000 лв. капитал. Управители са бившият финансов министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев и неговият заместник Красимир Катев.

Компанията е собственост на "Делта Кепитъл Инвестмънтс", в която двамата си партнират заедно с брата на Милен Велчев - Георги Велчев. "Делта кепитъл" е единият от инвеститорите в БТК заедно със Спас Русев и руската банка ВТБ. Последният отчет на "Делта кепитъл" за 2015 г. показва, че дългосрочните активи на компанията са само финансови – общо 17.7 млн. лв., които включват акции и дялове в предприятия, както и заеми. Дружеството има 0 лв. приходи от оперативна дейност и 74 хил. лв. печалба. За сравнение - година по-рано печалбата е била над 11 млн. лв., които са дошли от участията в дъщерни компании.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?