Фонд "Земеделие" даде над 1.1 млн. лв. за застраховки на селска продукция

Снимка: БГНЕС (архив)

Държавен фонд "Земеделие" субсидира с над 1.109 влн. лв. застраховането на селскостопанска продукция, съобщиха от ведомството във вторник.

По схемата за съфинансиране на застрахователните премии при селскостопанската продукция са кандидатствали 317 земеделци, към момента са сключени 277 договора.

Фондът припомня, че тазгодишният бюджет на държавната помощ за застраховане бе увеличен със 700 хил. лв. до 1.7 млн. лв., за да могат по-голям брой земеделски стопани да получат подпомагане.

Целта на помощта е насърчаването на малки и средни предприятия, земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн за доброволно застраховане на селскостопанска продукция срещу неблагоприятно климатично събитие, което може да бъде приравнено на природно бедствие, и други неблагоприятни климатични събития, като се компенсират частично разходите за сключване на застрахователна полица.

Максималният размер на подпомагането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия.

Общият бюджет по схемата за застраховане на селскостопанска продукция за целия период на действие (2015-2020 г.) е 21 милиона лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?