Фонд "Земеделие" неправомерно лишил около 500 фермери от евросубсидии

Около петстотин зърнопроизводители неправомерно са били лишени от евросубидии, след наложени им от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) санкции през 2011 г., когато Министерството на земеделието и храните въведе нови правила за очертаване на обработваемите площи, касаещи обаче плащания със задна дата. Това са постановили съдебни решения, след като фермерите са обжалвали наложените им санкции, съобщи във вторник пред БНР зам.-шефът на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов, а заместник-изпълнителният директор на ДФЗ Свилен Костов го потвърди.

Става въпрос за наложени санкции на общо 5800 земеделци за 20 млн. лв., с които на стопаните са били намалени плащанията от еврофондовете за обработваните площи през 2010 г. Около 1000 фермери са обжалвали решения на ДФЗ и съдът е решил в полза на половината от тях, тъй като земеделското министерство е променило правилата със задна дата.

Причината за наложените глоби е, че през 2009 г. ДФЗ е имал консултации с Европейската комисия по отношение на ниското ниво на контрол, което се извършва във връзка с директните плащания, обясни Костов. Брюксел препоръча тогава да се изработи т.нар. слой на ортофотокартата със земеделските обработваеми площи, чието въвеждане в системата за плащания доведе до несъответствия в заявените за 2010 г. от фермерите за подпомагане ниви и те бяха глобени за грешни данни.

Санкциите, с които на всеки фермер след това са намалени изплатените директни субсидии, сега ще бъдат възстановени. "След като получим решението, и то окончателно, на съответния районен или Върховния административен съд ние изплащаме отново тези прихванати вече санкции, но те са пак за сметка на европейския бюджет. Няма в случая, поне по схемата за единно плащане на площ, няма национални пари, които се изплащат по тази схема", каза Костов.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?