Фонд "Земеделие" предлага да намали субсидията по европроекти за сметка на кредити

Идеята е директната помощ да падне от 50 на 25%. А липсващите 25% да са заем

Фонд "Земеделие" предлага да намали субсидията по европроекти за сметка на кредити

Революционна смяна на модела на субсидиране на европроекти в земеделието в новия програмен период, представи във вторник шефът на фонд "Земеделие" Васил Грудев. За разлика от първите 14 година на България в ЕС, предложението сега е субсидията по фермерски проект да се намали от 50% на 25%, а липсващите 25% да му се предоставят като кредит. Схемата бе представена по време на церемонията "Агробизнесмен на годината" на в. "Български фермер".

Останалите 50% от стойността на проекта фермерите ще продължат да се покриват както и сега от самите земеделци. Идеята била на ниво предложение и предстои широк дебат със земеделската общност. Още в зародиш обаче тя вече се посреща негативно.

"В някои държави от ЕС подкрепата по европроекти по отделни мерки е само с финасови инструменти, т.е. или заеми или осигуряване на гаранции по заеми. Такива примери по отделни мерки, не по цялата програма има в Германия, Австрия и Франция", коментира пред Mediapool Грудев.

Фонд "Земеделие" предлагал тази мярка, за да отсее истинските проекти, защото през този програмен период близо 50% от инвестиционните проекти не се изпълняват, защото фермерите не могли да получат кредити от банките, за да ги реализират. По европралилата субсидията се изплаща след като проектът е приключен. По време на изпълнението му единствено може да се прави авансово и междинно плащане.

Вероятно затова и последните данни за изпълнението на Програмата за развитие на селските райони към 30 септември показват, че програмата е разплатена едва на 48% или 1 139 269 053 евро.

Реакция

Новата идея още в зародиш започна да жъне негативни отзиви.

"Подобно предложение е обида и подигравка с бранша. Директно се предлага 25% безвъзмездна помощ и 75% кредити. По този начин бъдещата Програма за селските райони ще може да се ползва само от едрите земеделски фермери", коментира пред Mediapool бившият зам.-шеф на фонд "Земеделие" Виолета Александрова.

"Подобен модел на усвояване ще убие малките фермери. Защо въобще в условията на пандемия и криза се предлага намаляваме възможностите за инвестиции. Резултатът ще е, че ще се повиши задлъжнялостта на фермерите", коментира пред Mediapool Пламен Абровски, юрист, специалист по европейско земеделско право. 

И от сегашната програма бяха прехвърлени 20 млн. евро за кредити

Идеята за засилване на кредитирането в проектите през новия програмен период, се случва близо 2 месеца след като ведомството на Десислава Танева извади 20 млн. евро от настоящата Програма за развитие на селските райони и ги пренасочи към Фонда на фондовете (ФнФ) за стартиране на нисколихвена кредитна линия на земеделците. Средствата бяха взети от ключово перо за управление на риска от градушки, наводнения и други капризи на времето, а мотивът бе, че администрацията не можа да изготви правила за усвояване на евросредствата.

През декември 2019 г., земеделският министър Десислава Танева лансира и идеята си за създаване на нов взаимоспомагателен фонд срещу градушки и други капризи на времето, в който фермерите да плащат вноски, държавата също участва със средства, а третият източник на финансиране да са именно тези 20 млн. евро от ПРСР.

В детайли идеята на Танева предвиждаше във въпросния фонд "Градушка" задължително да участват всички фермери, като се умуваше вноските им директно да се отчисляват от субсидиите за земя. Идеята обаче не бе приета от бранша.

Тревожен е и таванът на настоящата кредитната линия, който за фермер е до 1 млн. евро. Така се появиха публични съмнения, че тези 20 млн. евро хипотетично могат да бъдат усвоена от 20 едри земеделци, които биха могли да получат по 1 млн. евро кредити. Появиха се съмнения дали властта не стартира подобна схема предизборно с цел да спечели на своя страна едрите земеделци.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес