Фонд "Земеделие" с пълна акредитация за плащане на евросубсидиите

Акт за безусловна акредитация на Държавен фонд "Земеделие" като Разплащателна агенция за управлението на парите от Европейския съюз за българските фермери, връчи в четвъртък министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил на изпълнителния директор на фонда Димитър Тадаръков.

Ден по-рано Европейската комисия одобри Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. на България, по която българските общини, бизнеса и неправителствените организации ще имат достъп до 3.242 млрд. евро. Сега с акредитацията на земеделския фонд като разплащателна агенция се гарантират директните плащания за единица обработвана площ.

Кабил очерта три основни приоритета пред агроведомството за 2008 г. - равнопоставено участие на България в Общата селскостопанска политика на ЕС, която сама по себе си е в процес на тежки реформи, стремеж към максимално подпомагане на земеделските производители и финансова стабилност на страната ни. Той подчерта значението на Разплащателната агенция за разпределянето на европейските субсидии и за развитието на земеделието у нас и колко чувствителна е Общността по отношение на начина, по който се изразходват парите на европейските данъкоплатци. Министърът отбеляза, че Разплащателната агенция ще бъде под стриктен контрол. Всяка злоупотреба може да доведе до отнемане на акредитацията, коментира още Кабил.

Той обеща пълна подкрепа от страна на земеделското ведомство на агенцията за оползотворяване на средствата в максимален размер.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?