Фонд "Земеделие" ще плати тютюнев дълг на гръцка фирма към производителите

Борисов на среща с недоволни тютюнопоризводители в шунеското село Пристое, сн. МС

В четвъртък Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ ще вземе решение за изплащане на дължимите суми на тютюнопроизводителите от Североизточна България, които имат вземания от частна гръцка фирма от 2016 г., съобщиха от правителствената пресслужба в понеделник след срещана премиера Бойко Борисов с производители от шуменското село Пристое.

В знак на недоволство в събота те блокираха главния път Шумен-Силистра и се обърнаха за помощ към българския премиер.

Издължаването ще стане чрез държавната помощ "Де минимис“. 

"Хората, които ги е болял кръстът, докато садят тютюна, докато го берат, докато го прибират, ще си получат и парите“, заяви премиерът, цитиран от Министерския съвет. По думите му необходимо кметовете и областните управители от региона човек по човек да направят списъци със засегнатите стопани, за да им бъде помогнато.

"България не е само на жълтите павета. България е и тук – това са хора отрудени - в земята, в тютюна. За какво ли не се харчат пари, те заслужават да им обърнем внимание“, посочи министър-председателят и добави, че са нужни около 1.5 млн.-2 млн. лв.

"Предайте на всички - който е садил и е загубил, да направим така, че по списък след четвъртък да може да си вземе парите“, заяви премиерът Бойко Борисов.

От съобщението обаче не стана ясно дали фонд "Земеделие" ще предприеме някакви действия срещу гръцката фирма, за да си върне парите.

На срещата в Пристое Борисов бил информиран и за това, че производители не знаели, че дължат данъци върху получаваната от тях от 2010 г. преходна национална помощ. Сега те трябва да ги платят за 5 години назад.

"С данъците е по-трудна работата, там можем да направим единствено отсрочване с много години и да търсим пак прекомпенсиране във времето. Защото видяхте - искахме на мюфтийството да опростим данъка и какъв вой се наддаде. Така че за данъците специално ще мислим“, отговори премиерът Борисов.

Тютюнопроизводителите добавиха, че имат проблем и с програма за застраховане на земеделската продукция, тъй като частна компания отказвала да изплати средства за щети. Премиерът заявил, че когато има частно-правен проблем, много трудно може да се намеси държавата, но ще се търси реакция.

Споделяне

Още от Бизнес