Фонд "Земеделие" спря нова схема - къщи за гости прикрити като занаяти

Фонд "Земеделие" спря нова схема - къщи за гости прикрити като занаяти

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е спрял нова схема за източване на евросубсидии за къщи за гости чрез проекти за занаяти.

Около 90 на сто от проектите за занаяти по подмярка 6.4.1 - "Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 са отхвърлени, съобщи ДФЗ.

"Забелязахме, че към настоящия момент проектите, които са подадени по тази процедури са скрити къщи за гости, които са преработени в сектор, свързан със занаятите. Знаете какъв проблем има с къщите за гости. Експертите от ДФЗ ще бъдат особено внимателни при разглеждането на проектите, свързани със занаятите", каза Калоян Костадинов, шеф на дирекция "Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони" в ДФЗ

в началото на месеца пред Осмата национална среща на земеделските производители.

Малко след това бившият заместник-директор на ДФЗ Виолета Александрова коментира новата схема за точене на европари пред TV+.

"Многократно сме заявявали, че през настоящия програмен период (2014 - 2020 г.) финансирането на къщи за гости със средства от ЕС е недопустимо. Къщите за гости се превърнаха в нарицателно за лоши практики през миналия програмен период (2007-2013 г.) и показахме, че сме непримирими към нарушителите", каза изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев пред Mediapool.

Той припомни, че ДФЗ направи пълна проверка на къщите за гости миналата година по искане на земеделското министерство. Бяха издадени разпореждания по 253 проекта да бъдат върнати 46 млн. лв. Две трети от собствениците на тези къщи са възразили пред фонда, но при около 96 на сто от случаите санкциите са потвърдени, уточни Грудев по повод неправилно тълкуване на писмен отговор на земеделския министър до депутата от БСП Георги Гьоков.

ДФЗ е отхвърлило 27 от новите "скрити" къщи за гости


По подмярка 6.4.1 - "Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности" от ПРСР са постъпили общо 29 проекта.

Първия етап е проверка за административно съответствие и допустимост. През него преминават 25 проекта. Останалите 4 не получават необходимия минимален брой точки и отпадат.

При втория етап на допуснатите за разглеждане на 25 проекта се дават техническа и финансова оценка. Този етап е преминат успешно само от 2 проекта, става ясно от съобщението на ДФЗ.

Оценителната комисия в ДФЗ-РА е преценила, че 14 от недопуснатите проекти не съответстват на целите, заложени в процедурата. Причината е, че са заложени строително-монтажни дейности за обекти, което предполага, че те ще се използват "като къщи за гости или за лично ползване от собствениците им".

От останалите 9 проекта 7 са отхвърлени на други основания, а по още два вървят допълнителни проверки, се казва в съобщението.

Отхвърлените 21 проекта са на физически лица, които не са публични личности, показа проверка на Mediapool в публичните регистри. Те са за изграждане на занаятчийски комплекси или къщи на занаятите, в които ще се обработва камък, ще се тъкат тъкани на стари станове, ще се правят бижута от благородни метали, ще има и демонстрации.

Проектите на новите "скрити" къщи за гости са в различни села в страната до посещавани туристически дестинации. Сред тях са селата Лещен в Родопите, Искрец край Своге, селата Орешак и Голяма Желязна до Троян, както и в градове като Априлци, Рудозем и Пещера, в които бяха направени редица къщи за гости през изминалия програмен период.

ДФЗ-РА ще изпрати уведомителни писма за недопускане до техническа и финансова оценка на кандидатите, чиито проектни предложения попадат в списъка. В едноседмичен срок след получаването им, кандидатите могат да подадат възраженията си пред изпълнителния директор на фонда. След приключване на процедурата по обжалване, за допустимите проектни предложения ще бъде извършена техническа и финансова оценка.

 

Споделяне

Още от България